Луганск, Донецк и Херсон обявиха референдуми за присъединяване към Русия

Те ще се проведат между 23 и 27 септември, обявиха ги часове след ''напомнянето'' на Медведев

OFFNews 20 септември 2022 в 15:13 10775 9

Залез в Луганск

Снимка Getty Images

Залез в Луганск

Само няколко часа, след като зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев отправи своя призив, сепаратистките администрации в Луганск, Донецк и в Херсон обявиха, че ще организират референдуми за присъединяване към Русия, съобщи назначеният от Русия ръководител на Херсон Владимир Салдо в Telegram.

По-рано днес Медведев заяви, че подобни решения ще "циментират геополитическите промени" и ще дадат допълнителни основания на Москва да защитава окупираните от нея украински региони.

Референдумът в самообявилите се Луганската народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР), както се наричат двата региона в Донбас, са насрочени за 23- 27 септември. Датата за референдума в Херсон още не е определена, но самопровъзгласилата се администрация на града обяви, че решението за гласуване е взето окончателно. Руските сили контролират около 95% от Херсонска област в южната част на Украйна.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че Москва трябва да подкрепи желанието на регионите, като има предвид споразуменията, подписани между Москва и ДНР и ЛНР, които проправиха пътя на Кремъл към започването на войната в Украйна през февруари.

В началото на септември висш представител на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" предложи провеждането референдуми за присъединяване към Русия на 4 ноември в Донбас и окупирани части от Украйна. Преди около две седмици Кремъл ги отложи за неопределено време.

Вчера сепаратистките лидери на ДНР и ЛНР се споразумяха "да синхронизират" усилията си за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия, след като назначените проруски представители в двете републики засилиха призивите си за гласуване.

Русия ще наказва с 10 години затвор доброволно предали се войници

Днес бяха приети промени в Наказателния кодекс на Русия, според които руските войници, предали се доброволно в плен, ще бъдат наказвани със затвор от 3 до 10 години.

Според новоприетите законови промени доброволното предаване в плен е престъпление. При първо пленяване наказанието няма да се наложи, ако военният се е избягал и се е върнал в частта си.

Предвижда се и засилване на наказанията за дезертьорство. За отсъствие от частта до 10 дни провинилите ще се наказват пет години затвор, за отсъствие до месец - седем години затвор. За по-дълго отсъствие от месец наказанието ще е от 5 до 10 години в затворнически лагер, вместо както досега - до пет години.

Неизпълнението на заповед по време на военно положение, по време на война или в условия на въоръжен конфликт или бойни действия, както и отказ от участие във военни действия, се предлага да се наказва с лишаване от свобода за срок от две до три години, уточнява руската агенция "Интерфакс".

Наказанието за кражба и грабежи, извършени от военни, е до 15 години затвор, като извършването на престъплението по време на война се смята за утежняващо вината обстоятелство.

Законовите поправки, които за първи път въвеждат понятия като "военно положение", "мобилизация" в Наказателния кодекс, бяха гласувани на три четения в един ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

20.09 2022 в 19:43

Някой е решил да си спаси живота в буквалния смисъл, отчитайки дейност пред бункерния плъх.

345

8

Джендо Джедев

20.09 2022 в 16:44

Веждичка, московската хунта ги отложи. А местните дерибеи действат на своя глава. Или и това не разбра? :D

345

7

Джендо Джедев

20.09 2022 в 16:08

И, разбира се, 99% ще гласуват "за". Като изборите в Северна Корея, а допреди 30-ина години - и у нас.

2073

5

Johnny B Goode

20.09 2022 в 15:55

Особености на руската демокрация...
Ако не беше тъжно, щеше да бъде смешно.

2905

4

sparebits

20.09 2022 в 15:49

Гласуване от чужбина ще имат ли?

1236

3

БотоксПутю

20.09 2022 в 15:33

Кочината е в паника и бързат. Ботоксният от бункера му се иска мир?

3010

2

alabalaa

20.09 2022 в 15:29

@dolivo
Ако искат раZZия да се разпадне по-бързо, могат да пробват с мобилизация :)

22548

1

dolivo

20.09 2022 в 15:24

призив за гласуване, под дуло на автомат

браво

след мобилизиране на углавни затворници, излгежда направо нормална тема това

ама не е

вникнете внимателно какво се случва - кроят прецедента, за да може да мобилизират хора, уж била нападната Русия

следим с интерес
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков