Кремъл отложи за неопределено време референдумите за анексия на украинските земи

Всички, които трябваше да организират допитването, набързо си заминаха, обясняват високопоставени източници на "Медуза".

OFFNews 12 септември 2022 в 09:51 7118 3

Слава ВСУ!
Кремъл "стопира" референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза".

Кремъл "стопира" референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза".

Според два негови източника, близки до Кремъл, руските власти са отложили за неопределено време замислените референдуми за "присъединяване към Русия" на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, както и на окупираните части от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях руските власти бяха формирали т. нар. военно-гражданска администрация.

Единствена причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, вече са отзовани в Русия, изтъкват събеседниците на изданието: "(Набързо си заминаха) всичките. Дошла е заповед да се връщат у дома". Но руските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, засега остават там.

В началото на септември секретарят на генералния съвет на руската партия на властта "Единна Русия" и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак заяви, че ще е "правилно и символично" референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на народното единство - държавен празник в Русия. Представители на окупационните "военно-граждански администрации" в териториите, контролирани от Москва, подкрепиха идеята.

По данни на "Медуза", обявена в Русия за "чуждустранен агент", в самото начало на войната Кремъл е бил убеден, че ще може да анексира новите територии още през април. После заради неуспехи на фронта крайният срок е бил изместен за май, а след това и за 11 септември, деня на регионалните избори в Русия.

Москва обаче не успя и през септември. В крайна сметка, според източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, "нетърпеливо" чакащ "да присъедини" новите територии, руската президентска администрация посочила 4 ноември като "окончателна" дата.

Още идната седмица окупационните власти в посочените региони трябваше официално да обявят, че започват подготовка за ноемврийски референдум. Сега всички тези планове са "стопирани (. . .) за ноември вече не става дума", казва един от събеседниците на сайта, цитиран от БТА.

Източниците, близки до Кремъл, подчертават: руските власти нямат яснота кога ще могат пак да обсъждат конкретни дати за евентуалния вот - зависи как ще се развива контранастъплението на Украйна. Запитан от "Медуза" за съдбата на референдумите, Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент, не отговори, добавя изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Antares

12.09 2022 в 11:39

И пералните!

3190

2

Гроздан

12.09 2022 в 11:00

Е, само с връхни дрехи е прекалено! Да си вземат и тоалетните?!

2051

1

Propaganda

12.09 2022 в 10:07

Хахахахаххахахахххахахахаха, упси!

Киев да даде 72 часов коридор и за всички предатели от Лу/До области да се евакуират към руската кочина.

Условието е да се вземат само връхни дрехи и паспорт. Да се махат от нашата Европа.Той путя ще ги приюти.

Няма ли тотална дерусофикация в тия области, Украйна ще остави за бъдещите поколение руския си проблем. Сега или никога.

Мачкай руските изроди.