Медведев притиска сепаратистите в Украйна да се присъединят към Русия чрез референдуми

OFFNews 20 септември 2022 в 14:17 1819 3

Медведев на конгрес на

Снимка Getty Images

Медведев на конгрес на "Единна Русия", декември 2021 г.

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви днес, че е "от огромно значение" подкрепяните от Москва сепаратисти в Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, предаде Ройтерс.

В публикация в социалните мрежи Медведев посочи, че официалното присъединяване на подкрепяните от Москва Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) към Русия е жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите им и може в още по-голяма степен да оправдае употребата от Русия на военна сила за "защитата им".

В началото на септември висш представител на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" предложи провеждането референдуми за присъединяване към Русия на 4 ноември в Донбас и окупирани части от Украйна. Преди около две седмици Кремъл ги отложи за неопределено време.

Вчера сепаратистките лидери на ДНР и ЛНР се споразумяха "да синхронизират" усилията си за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия, след като назначените проруски представители в двете републики засилиха призивите си за гласуване.

"Референдумите в Донбас са от ключово значение, не само за системната защита на жителите на ЛНР, ДНР и други освободени територии, но и за възстановяването на историческата справедливост", отбеляза Медведев.

Бившият руски президент добави, че след приемането на ЛНР и ДНР в състава на Русия, геополитическите промени в света ще станат необратими. "След произвеждането на референдумите и приемането на новите територии в състава на Русия, геополитическата трансформация в света ще придобие необратим характер", написа той.

Дмитрий Медведев заяви още, че Москва трябва да позволи присъединяването на самопровъзгласилите се републики, тъй като това ще оправдае допълнително използването на военна сила в Украйна, посочи Ройтерс. Според Медведев посегателство върху територия на Русия е престъпление, което позволява използването на всички сили за самозащита.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас говорят за присъединяване още след първия си опит да излязат от контрола на Киев през 2014 г. Назначените от Кремъл администрации в други части на Украйна, окупирани от руските сили след инвазията на 24 февруари - южните Херсонска и Запорожка области, също повтарят от месеци, че са готови да проведат гласуване дали да се присъединят към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

20.09 2022 в 19:44

Алкашката избягва високите етажи със сигурност.

6386

2

Zlatko

20.09 2022 в 14:54

“Алкоголик Митя, на стаканчик заработал”

345

1

Джендо Джедев

20.09 2022 в 14:31

Хлебарките нещо се разбързаха. Усещат, че скоро ще бъдат изметени.

"Дмитрий Медведев заяви още, че Москва трябва да позволи присъединяването на самопровъзгласилите се републики, тъй като това ще оправдае допълнително използването на военна сила в Украйна, посочи Ройтерс. Според Медведев посегателство върху територия на Русия е престъпление, което позволява използването на всички сили за самозащита."

Че то и сега Крим според тях е руска територия. И какво направиха след като украинците го бомбиха? Нищо! А за ядрено оръжие хич и да не си помислят! То ако и то е като конвенционалното им - ида си помислят - все тая. :D