Русия ще наказва с 10 години затвор доброволно предали се войници

Законовите поправки бяха гласувани на три четения в един ден

OFFNews 20 септември 2022 в 15:33 1551 2

Снимка Getty Images

Днес бяха приети промени в Наказателния кодекс на Русия, според които руските войници, предали се доброволно в плен, ще бъдат наказвани със затвор от 3 до 10 години, съобщи Ройтерс.

Законовите поправки, които за първи път въвеждат понятия като "военно положение" и "мобилизация" в Наказателния кодекс, бяха гласувани на три четения в един ден. Според новоприетите законови промени доброволното предаване в плен е престъпление. При първо пленяване наказанието няма да се налага, ако военният се е избягал и се е върнал в частта си.

Предвижда се и засилване на наказанията за дезертьорство. За отсъствие от частта до 10 дни провинилите ще се наказват пет години затвор, за отсъствие до месец - седем години затвор. За по-дълго отсъствие от месец наказанието ще е от 5 до 10 години в затворнически лагер, вместо както досега - до пет години.

Неизпълнението на заповед по време на военно положение, по време на война, или в условия на въоръжен конфликт, или бойни действия, както и отказ от участие във военни действия, се предлага да се наказва с лишаване от свобода за срок от две до три години, уточнява руската агенция "Интерфакс".

Наказанието за кражба и грабежи, извършени от военни, е до 15 години затвор, като извършването на престъплението по време на война се смята за утежняващо вината обстоятелство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

20.09 2022 в 16:05

Защо направо не върнат НКВД-то, така и така се върнаха в 30-те години на 20-ти век...

22548

1

dolivo

20.09 2022 в 15:39

това за редовните войски. а като ги сложат в затвора, Вагнер ги вади и пак са на фронта :) добра схема, коварна по Руски. Евала

макя ви ...