Крим ще остане без питейна вода заради взривяването на Каховската ВЕЦ

OFFNews 11 юни 2023 в 10:07 4656 3

Севастопол

Снимка Getty Images

Севастопол

В ежедневния доклад на британското военно разузнаване се казва, че взривяването на Каховската ВЕЦ почти сигурно е причинило сериозни смущения в работата на Севернокримския канал - основния източник на водоснабдяване в окупирания Крим.

Каналът се снабдява с вода от язовир "Каховка". Скоро притокът на вода в канала ще спре напълно, а това означава недостиг на прясна вода в Херсонска област и Северен Крим.

Въпреки това руските власти вероятно ще успеят да осигурят вода на населението на първо време: те ще вземат вода от други водохранилища, ще пробият нови кладенци, ще доставят бутилирана вода от Русия, но може и да наложат ограничения върху потреблението на вода.

В тази връзка жителите на крайбрежието на Днепър, контролирано както от руската, така и от украинската армия, може да се сблъскат със санитарна криза поради недостиг на прясна вода и по-висок риск от разпространение на болести, отбелязва британското разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

дядо Санко

11.06 2023 в 20:16

Да им е честито, и да благодарят на бащицата за това. Като няма вода, ще пият от чепа путински. И да се молят да не им докара да пият вода, от охлаждането на "изконно руската" запорожка централа...

345

2

Джендо Джедев

11.06 2023 в 12:15

Волът като рие - на гърба си го мята!

А бе, в Крим се живееше доста по-безметежно преди 2014. Еле па преди "специалната военна оСерация" на кремълския психопат, а? :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика