Ковачевски за вписването на българите в конституцията на Македония: Няма да се поддадем на блокадата

OFFNews 18 август 2023 в 19:23 3409 3

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Проевропейската коалиция в Северна Македония ще направи всичко възможно да преодолее блокадата, която опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поставя пред европейското бъдеще на страната. Продължаваме да работим за националните интереси и да осигурим мнозинство, с което ще продължим европейския път на държавата.

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на пресконференция в сградата на правителството заедно с целия си кабинет. Причината бе безрезултатното първо заседание на парламента, на което беше обсъдено вписването на българите в конституцията на страната.

По думите му с гласуването на дневния ред и при пълнен състав на парламента процесът на конституционните промени е започнал и от случилото се в пленарната зала е станало „кристално ясно и кой е за ЕС, и кой иска да блокира европейското бъдеще на Северна Македония”.

Според Ковачевски в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нямат аргументи, нямат идея за дискусия и не са участвали в дебата, а целта на блокирането на промените в конституцията е за лични цели, вместо за по-добър живот на гражданите и изпълнение на стратегическата цел.

"Ако не могат да дебатират и аргументират у дома, как ще дебатират навън с международната общност. Стана ясно, че целта им не е да преговарят за нов договор, а да спасят политическите си кариери. Всички от проевропейския фронт мислят за бъдещето на държавата, а единствената идеология на ВМРО-ДПМНЕ е блокада и изолация. Няма причина за това блокиране на конституционните промени", посочи Ковачевски, цитиран от БТА.

По думите му това, че нито един от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не участва в дебата в парламента днес, а единственото изказване по същество беше от Гордана Силяновска-Давкова, която не е член на опозиционната партия, е една от основните причини, поради която от проевропейската коалиция смятат, че „има възможност конституционните промени да бъдат приети с консенсус”.

Ковачевски поясни, че един представител на управляващата коалиция не е гласувал „за” дневния ред на парламентарното заседание поради блокиране на бутона за гласуване, а отсъствието на един депутат не означава, че няма да присъства на следващите заседания.

От началото на очакването за парламентарната процедура за промени в конституцията медиите в Северна Македония броят внимателно колко допълнителни гласа, освен тези на управляващата коалиция и албанския блок, са необходими, за да бъдат достигнати необходимите 80 гласа, за да бъдат гласувани предложенията за включване в основния закон на няколко общности, сред които и българите в Северна Македония. Дневният ред днес бе гласуван със 70 гласа „за”.

Ковачевски не отговори конкретно на въпроса как ще бъдат достигнати необходимите 80 гласа в подкрепа на промените в основния закон, но заяви, че „дискусията ще се води на всички нива, защото е изключително важно за бъдещето на държавата”.

Промените в основния закон на Северна Македония се отнасят до добавянето на части от народи в преамбюла и членове 49 и 78 от конституцията. В абзаца: „Граждани на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошняшкия народ и други“ се добавя " (части от) българският народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

18.08 2023 в 21:40

Тоя Каун рубладжия ми е много смешен

за съжаление всички лумпенизирани макета са на неговия акъл

1236

2

БотоксПутю

18.08 2023 в 20:37

Ленин, Сталин, Коминтерна, Димитров, Тито, всите в едно гърне - македонското п.рд..и. И нещеш ли в 1992 бай Желю Желев отвори гърнето ( с безусловното признаване на Р. Македония) и то вони вече 31 години. Ей го на резултатът - бъгарите крали историята на незнам коя си Македони? .Гърците им го казаха - вашата история е в Република Сверна Македония, оправяйте се с българите, защото те са по акъл втори след евреите?

1236

1

БотоксПутю

18.08 2023 в 19:53

Ковачевски е класа над предишния Заю Баев - царят на лютеницата от Струмица, макар че шикалкави от няма и къде. За съжаление Люпчо Георгиевски е бита карта. Македонското ВМРО го нагазиха мушмороци, подобни на българското като Каракачана, Джамбаски и скачащия от една в друга подобни партии - историкът Късопишков.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки