Косово и Сърбия се разбраха за регистрационните табели

OFFNews 24 ноември 2022 в 08:40 1605 0

Жозеп Борел

Снимка БТА/АП архив

"Имаме сделка", съобщи Жозеп Борел в Twitter

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие. 

Това заяви Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"Имаме сделка", съобщи Борел в Twitter след постигането на споразумението в Брюксел с посредничеството на ЕС.

"Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа в Twitter ръководителят на европейската дипломация.

Косово планираше от днес да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера.
Предишният опит за договаряне - между премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и Косово беше принудено да отложи влизането в сила на глобите с 48 часа по настояване на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната