Конфликтът във Венецуела се нажежава

Хуан Гуайдо започва операция „Свобода“ за свалянето на Мадуро

Вилдан Байрямова 29 март 2019 в 16:51 3462 0

Венецуела, Гуайдо

Снимка Нова тв

След относителното затишие, страните от конфликта във Венецуела отново преминават към решителни действия. Властите забраниха на Хуан Гуайдо да заема държавни постове за 15 години. Този акт предизвика незабавната критика от страните, които подкрепят Гуайдо. Но венецуелските власти не спряха дотук – те започнаха настъпление срещу сподвижниците на самопровъзгласилия се президент и им повдигат обвинения в организиране на терористични групировки. Самият Гуайдо обяви преминаване към активна фаза на борбата – след седмица във венецуела започва операция „Свобода“, целта на която е Николас Мадуро да бъде свален от властта, пише руският „Коммерсантъ“.

„Това е един от начините временният президент да бъде отстранен от всякакви избори. Това е изключително неприемливо и показва, че режимът на Мадуро не смята да провежда свободни избори с участието на всички кандидати“, заяви външният министър на Чили Роберто Ампуеро в коментар за забраната за Гуайдо. Подобно изявление направи и Международната контактна група за Венецуела, създадена от страните членки в ЕС и някои държави от Латинска Америка за координация на усилията по мирното разрешаване на конфликта. В петък председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза: „Диктаторът Мадуро предполага, че с гротескния си жест по отношение на президента Гуайдо той ще приключи с корупцията, със сривовете в електричеството, с глада и недостига на медикаменти в страната. Ако някой трябва да бъде признат за неспособен, това е Мадуро за неговата некомпетентност“.

В същото време руската позиция не се промени. В петък говорителят на президента Дмитрий Песков разказа за оперативното съвещание на Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. Според него е било изразено „крайно безпокойство във връзка с продължаващите преки изявления на редица държави за намерения и в бъдеще да се намесват във вътрешните работи на Венецуела, което е пречка за преодоляването на вътрешнополитическите проблеми, които преживява тази суверенна страна“.

По-рано Главното контролно управление на Венецуела /висшият орган за финансово-икономически контрол, който наблюдава, отчита и контролира националните доходи, разходи, имущества и свързаните с тях операции/ публикува резултатите от одиторската проверка на дейността на Хуан Гуайдо. Проверката показа, че опозиционният лидер е пътувал 91 пъти извън страната и е похарчил за това 570 млн.боливари /около 173 000 долара/. Произходът на парите е неизвестен. Одиторите установили прекомерни разходи, несъответстващи на заплатата му за престои в луксозни хотели в страната и зад граница.

Главният одитор Елвис Аморосо обвини Гуайдо в укриване на доходи и финансиране от чужди държави, което е забранено със закон. Това стана и причина за наложената му забрана да заема държавни длъжности. Аморосо допълни, че наложените ограниченията нямат отношение към политическата криза в страната и поиска „да няма автоматично съчувствие“ към ръководителя на Националната асамблея. Той допълни, че не за пръв път след подобни проверки се изисква забрана за заемане на държавни постове, а всички депутати са длъжни да подават декларации за имущество и доходи.

Самият Гуайдо отказа да посочи източниците на средства с аргумента, че въпросната структура е изпълнител орган на властта, а не съдебен и поради това тя няма пълномощията да лишава от права временния президент.

Още в края на януари Върховният съд във Венецуела инициира разследване на Гуайдо и му забрани да напуска страната до приключване на процеса. Освен това опозиционният политик се сдоби и с друга забрана – да купува и продава собственост, а и банковите му сметки бяха забранени. Вярно е, че забраните не попречиха на Гуайдо да пътува зад граница и благополучно да се завръща в родината.

През тази седмица властите тръгнаха в настъпление срещу съратниците на Гуайдо. В нощта срещу петък /европейско време/ венецуелският съд постанови задържане под стража на Роберто Марреро – адвокат и председател на щаба на Гуайдо. „Режимът преследва и похищава венецуелците, които искат промяна и изграждане на по-хубава държава“, заяви братът на задържания. По-рано вътрешният министър Нестор Реверол твърдеше, че при обиските в дома на Марреро е открито „голямо количество оръжие“ и чуждестранна валута. Това, според властите, е доказателство, че арестуваният е съучастник в организирането на престъпни терористични групи в страната, както и в подготовката за покушенията на политици и военни. Обиски са извършени и в дома на друг сподвижник на Гуайдо – депутата Серхио Вергара.

На фона на това самообявилият се за президент заяви, че натискът на чавистите /поддръжниците на Уго Чавес/ се засилва. Той каза, че на 6 април в цялата страна започва операция „Свобода“, която „ще сложи точка на узурпирането на властта“. Но не посочи подробности за конкретните действия, които опозиционерите ще предприемат. По всичко личи, че става дума за нови многохилядни протестни акции. „Не трябва да свикваме със събития като преследването на Марреро. Ние не можем отново да изпаднем в отчаянието“, заяви той пред своите сподвижници.

Още тази събота обстановката във Венецуела може да се нажежи. По призива на Гуайдо в страната ще се проведат поредните шествия, като този път основен повод са честите изключвания на електроснабдяването в резултат на мащабни аварии. Свои акции за същия ден са планирали и чавистите – според Мадуро стотици хиляди ще се включат в шествие под наслова „Операция за защита на свободата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови