Книжарници и безплатни учебници в Украйна: Радата прие закон за правата на малцинствата

OFFNews 22 септември 2023 в 12:08 1289 0

Радио

Снимка УНИАН

Радио

Върховната рада на Украйна прие закон за европейската интеграция, с който се въвеждат специализирани книжарници за националните малцинства и безплатното предоставяне на учебници на учениците и учителите.

"За" решението гласуваха 318 народни депутати. С решението се въвежда изменение в Закона за националните малцинства (общности) на Украйна.

Законът определя, че държавата взема мерки за постигане на пълно и истинско равенство в сферите на икономическия, социалния, политическия и културния живот.

Въвежда се понятието специализирана книжарница, създадена за осъществяване правата на малцинствата. 

Определя се също, че държавата гарантира безплатно предоставяне на учебници (включително електронни) и помагала в средното образование - и за ученици, и за учители.

Малцинствените общности ще могат да използват наред с държавния език и своя роден в местните изпълнителни органи.

В населените места, в които националните малцинства живеят традиционно или в които те съставляват значителна част от населението, се разрешава разпространението на вътрешна и външна реклама, както и рекламата в съответните аудио- и аудиовизуални медии, направени на украински и дублирани на езиците на съответните национални малцинства.

Процедурата за определяне на списъка на населените места, в които традиционно живеят малцинства, или в които такива лица съставляват значителна част от населението, се одобряват от правителството.

Законът влиза в сила в деня след публикуването му. В същото време, по-специално за периода на настоящото военно положение и за пет години от датата на неговото прекратяване, редица разпоредби на този закон не се прилагат за държавния (официалния) език на държавата-агресор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика