Китай предложи да засели Сибир с „трудолюбиви китайци“

OFFNews 27 май 2014 в 15:16 14925 22

Снимка Reuters

Китай предложи да засели Сибир с „трудолюбиви китайци“

Китай може да засели Сибир и Далечния Изток в Русия с трудолюбиви китайци. Това заяви зам.-председателят на Китай Ли Юанчао, цитиран от УНИАН.

Преките инвестиции на Китай в Русия надвишават 4 млрд. долара. Според мен това е незначителна цифра. През тази година съм посетил латиноамерикански страни, които са много по-малки от Русия, а там инвестициите ни са в порядъка на десетки милиарди долари, посочи Юанчао.

Сътрудничество между двете страни може да се осъществи и в сферата на трудовия капитал. Русия има значително научно-техническо, ресурсно и интелектуално преимущество. Китай също има своите силни страни – огромен пазар, най-големият в света. В Китай са и най-големите работни сили, както и огромни финансови ресурси, допълни Юанчао.

В Русия има обширна територия, а в Китай живее най-трудолюбивия народ в света. Ако можем да съчетаем тези два фактора, ще получим съществено развитие. В Русия има голяма територия и малко народ, а в Китай е обратното, допълни Ли Юанчао.

Китай и Русия се договориха за сътрудничество преди седмица. Двете страни се разбраха да координират по-тясно външната си политика и подписаха договор за доставка на руски газ в Китай на стойност 400 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!