ЕС и Русия изпращат общ изследователски апарат до Луната (видео)

OFFNews 17 октомври 2015 в 17:17 2710 1

Снимка ЕSA

Европейският съюз и Русия планират до 5 години да изпратят заедно космически изследователски апарат до Луната, съобщи BBC News.

Първата роботизирана съвместна мисия носи името „Луна-27“ и трябва да разбере дали има вода и суровини за синтезиране на горива и кислород.

Апаратът ще кацне в басейна Айткен, в близост до южния полюс на Луната. Южната полярна област има райони, които са постоянно тъмни и е не само едно от най-мразовитите места в Слънчевата система, но и една от най-слабо познатите й части. Учените от „Роскосмос“ и Европейската космическа агенция се надяват, че ще открият ресурси, които ще позволят извличане на ракетно гориво и поддръжка на животоподдържащи системи за жителите на бъдеща постоянна колония на Луната.

Според д-р Джеймс Карпентър (James Carpenter), водеш учен по проекта на ЕКА, една от основните цели е да се проучи потенциалното използване на водата като ресурс за бъдещето, и да се разбере какво може да ни разкаже за произхода на живота във вътрешната част на Слънчевата система.

В съвместните планове е включено и изграждането на международна постоянна база на обратната стана на Луната.

До края на 2016 г. ЕС трябва да реши напълно дали ще участва, като засега е дала предварително съгласие.

Но според научният редактор на BBC News Дейвид Шъкман (David Shukman) следващият отпечатък в лунния прах ще бъде китайски. Китай има амбициозни планове да експлоатира лунни мини за извличане на ценни ресурси като хелий-3.

През цялата история на човечеството на Луната се гледаше по различен начин. През 60-те, тя бе сцена на съперничеството от Студената война. Сега на нея се гледа като на потенциална междинна станция за по-дълги космически пътешествия и като на мина, която чака да бъде изкопана и експлоатирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови