НАСА пусна впечатляваща нова снимка на луната Титан

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2014 в 17:38 44319 3

Въглеродното море Кракен на Титан.

Снимка НАСА

Въглеродното море Кракен на Титан.

Космическият апарат на НАСА - Касини, изпрати нова впечатляваща снимка на въглеводорното море Кракен, намиращо се на луната Титан, съобщават световните медии.

Апаратът е ветеран от подобен тип мисии, след като беше изпратен през далечната 1997 г. да проучва Сатурн. Той достигна планетата чак през юли 2004 г. и се очакваше да спре да работи 4 години след пристигането си, но продължава да го прави вече над десетилетие.

Последната му снимка е от 21 август тази година и представлява цветна мозайка, която показва слънцето, отразено във въглеводородните езера край северния полюс на луната Титан. Изображението е заснето в обхвата на близката инфрачервена светлина и това, което се вижда, е зеленикавата Титан със сияещи светлини в областта на езерата.

На изображението се забелязват и метановите облаци около северния полюс, като от НАСА изтъкват, че облаците имат капацитета да възстановяват водния обем на езерата с валежи.

Морето Кракен, отразяващо слънчевата светлина, има пръстени по краищата си. Това обозначава процес на изпарение, вследствие на който езерото става все по-малко и по-малко.

Езерата и моретата на Титан се състоят предимно от течен метан и етан, а не от вода, каквато бихме си представили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!