Като киборг от Marvel. Боецът Виталий Ивашчук се връща на фронта с ръка на свръхчовек

OFFNews 10 март 2023 в 10:12 4852 0

Виталий Ивашчук

Снимка Facebook / Superhumans Center

Виталий Ивашчук

Хиляди украинци бяха тежко ранени, получавайки почти несъвместими с живота травми на улицата на своя град или на бойното поле, оставайки без крак, без ръка. За една част от тях шансът да се върнат в реалния живот, на работното си място или да се занимават с нещата, които харесват, е центърът за протезиране „Суперчовек“, който извършва реконструктивна хирургия, рехабилитация и психологическа подкрепа за възрастни и деца, засегнати от войната в Украйна. Тези хора трябва да получат живота на супергерои, който заслужават, казват от центъра. 24-годишният украински боец Виталий Ивашчук е решил да използва втория си шанс, за да се завърне на фронта и да се бие за Украйна до победа.

За Ивашчук, който е "нулевият" пациент на центъра разказва британското издание iNews. Официалното откриване е насрочено за след месец, на 10 април.

Когато за първи път отива на фронта за защитата на завзетия от сепаратисти Луганск през 2018 г., Виталий е на 19 години. Тогава на косъм се спасява от куршума на снайперист. На 13 юни миналата година има по-малко късмет – изправя се срещу танк.

„Бих се с танк, но за съжаление аз съм човек, а танкът си е танк и танкът беше по-силен“, шегува се боецът по време на интервю докато пуши вейп с новата си, вдъхновена от комиксите на Marvel протеза.

„Почувствах болка в ръката си и видях много кръв, но бях в съзнание. Разбрах, че трябва да спра кървенето“, разказва Ивашчук, добавяйки, че тъй като вече е бил раняван в битка, не е „изпаднал в паника“, а незабавно е направил турникет.

След инцидента се наложило да му ампутират лявата предмишница, но дори тогава роденият в западната част на Житомирска област Виталий смятал, че и това е победа, защото в схватката на седем украински бойци срещу 7 танка само двама от тях били ранени, а един танк – унищожен.

Натискайки раната си, 24-годишният войник успява да стигне до съседна позиция, откъдето го евакуират в болница в Бахмут. В болницата приятелите му се опитали да му помогнат да се облече, но той ги отблъснал: „Искам да опитам да го направя сам“. Отнело му 10 минути, но най-накрая успял. „Исках да бъда самостоятелен от самото начало“, казва украинецът.

Най-трудно му било да завърже връзките на футболните си обувки. „Когато разбрах, че не мога да се справя сам, просто помолих приятелите ми да ми помогнат.“ Днес Ивашчук, който се намира в рехабилитационен център край Лвов вече се е научил да си завързва обувките сам.

На 1200 километра от фронтовата линия, боецът е категоричен, че ще се върне на фронта възможно най-скоро. „Обичам моята страна… Ще се върна в украинската армия до нашата победа“, казва войникът, който се е пристигнал от Полша в момента, в който разбрал за нахлуването на Русия в страната му на 24 февруари миналата година. Въпреки, че вече имал две ранявания – след първото му била нужна година и половина за да си възстанови пълния контрол на ръката, защото снайперистът не успял да прониже артериите му, но засегнал нерв.

Молбата на Ивашчук за връщане в бойните редици на армията е приета, но под условие – ще трябва да остане на пет километра от фронтовата линия. Виталий ще използва за „работа“ обикновена протеза, тъй като не иска неговата „супергеройска“ да бъде повредена.

„Супергеройската“ е бионична протеза, предоставена от центъра за свръхчовеци в Лвов. За тази нова ръка войникът казва, че го е накарала да мисли повече за живта си.

„Започнах да виждам нещата от по-широка перспектива. Започнах да си мисля какво да правя, как да се държа? Къде да отида?“ Виталий казва, че иска да се противопостави на стереотипа, че ако човек е загубил крайник, това е „краят“ и да бъде жив пример за това как „можеш да се адаптираш към всичко“.

„Харесва ми да разчупвам стереотипите“, казва военният. „Искам да покажа на хората, че е възможно да живеете пълноценен, нормален и нов живот, дори когато сте имали толкова тежка травма.“ Много му помогнали психолозите. „Някой може да каза „Аз съм силен! всичко е наред!' но в същото време този човек може да крие огромна болка.

Ивашчук е получил „ръката на героя“ безплатно чрез партньорство между новосъздадената клиника Superhuman, британската компания Open Bionics и Mastercard, която финансира инициативата. Клиниката Superhuman няма да отвори официално врати до 10 април, но вече показва колко променен може да бъде животът за ранените в Украйна. Ивашчук и неговият колега Андрий Гидзун са първите, получили протези миналия уикенд.

„Ръката е наистина страхотна“, казва боецът, описвайки как може да използва бионичната си ръка върху волана. Благодарение на протезата си, която има дизайн, вдъхновен от Marvel и партньорството на Open Bionics с авторите на комиксите, той може също така да окачва нещата и да подрежда стаята си, а също така се е опитал да пише и рисува с нея.

„Все повече се интересувам и се чудя какво още мога да направя с нея. Аз съм като дете с нова играчка“, разказва мъжът. Истината е, че ще отнеме време, докато ръката се почувства като естествена част от него. „Искам да достигна това ниво, когато не трябва да мисля за използването на ръката, а да бъде просто инстинкт.“ Центърът за „суперчовеци“ ще предостави протези и рехабилитационни услуги, до които украинските войници ще имат безплатен достъп.

„До откриването на клиниката планираме да разполагаме с най-добрия екип от обучени медицински специалисти, както и сформирана опашка от пациенти, които се нуждаят от протезиране и рехабилитация“, казва изпълнителният директор на Superhumans Олга Рудниева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови