Как Китай вкарва уйгурите в правия път чрез лагери за превъзпитание

OFFNews 25 май 2022 в 11:57 6847 4

Уйгури

Снимка Би Би Си

От компютърните сървъри на полицията в Синдзян са откраднати хиляди снимки, направени в свръхсекретната система за масово задържане в Китай. Досиетата, с които разполага Би Би Си, съдържат и доказателства за политика, при която опитите за бягство се наказват със смърт чрез разстрел.

Досиетата на полицията в Синдзян са предадени на британската медия по-рано тази година. Работено е месеци наред, за да се установи тяхната автентичност. Изтичането на информация предоставя нова важна информация за интернирането на уйгури и други тюркски малцинства в региона.

Публикуването на досиетата съвпада с пристигането в Китай на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет за обиколка в Синдзян. Критиците на китайското правителство се опасяват, че програмата на посещението ѝ ще бъде строго контролирана от властите.

Полицейските досиета разкриват в безпрецедентни подробности използването от Пекин на "лагери за превъзпитание" и обикновени затвори като две отделни, но свързани системи за масово задържане на уйгури. Те пораждат сериозни съмнения за достоверността на това, което китайските власти публикуват за тях.

Твърденията на правителството, че лагерите за превъзпитание, изградени в Синдзян от 2017 г. насам, не са нищо повече от "училища", са в явно противоречие с вътрешните указания на полицията, списъците на пазачите и непубликуваните досега снимки на затворници.

Широко разпространеното използване на обвинения в тероризъм, заради които хиляди хора са хвърлени в затвора, се представя като претекст за интерниране, а полицейските регистри разкриват много произволни и прекалено строги присъди.

Документите са едно от най-убедителните доказателства до момента за политика, насочена срещу почти всяка проява на уйгурска идентичност, култура или вяра, както и за това, че веригата на вземане на решения по тези въпроси стига до китайския лидер Си Дзинпин.

Хакнатите файлове съдържат повече от 5000 снимки на уйгури, направени от полицейски служители между януари и юли 2018 г. Други данни сочат, че поне 2884 от тях са били задържани.

Що се отнася до лицата, включени в списъците на "лагерите за превъзпитание", има индикации, че те не са там по собствена воля - въпреки твърденията на китайските власти.

50-годишната Хавагул Тевеккул е задържан за превъзпитание през октомври 2017 г. без посочена причина.

На някои снимки, направени в лагерите за превъзпитание, се виждат надзиратели с палки в ръце. Въпреки това високопоставени китайски служители неуморно отричат подозренията за принудително затваряне в лагерите.

"Центровете за образование и обучение в Синдзян са училища, които помагат на хората да се освободят от екстремизма", заяви китайският външен министър Ван И през 2019 г.

Илхам Исмаил, 30 г., задържан за превъзпитание, февруари 2018 г. Без посочена причина.

Много от тях са задържани само заради обичайните външни белези на ислямската си вяра или за това, че са посетили страни, в които мнозинството от населението е мюсюлманско.

Таджигул Тахир, 60 г., задържана за превъзпитание, октомври 2017 г. Обвинена в "незаконно проповядване".

На снимката на Таджигул Тахир на заден план се виждат хора с палки. Това е добър пример за широкото използване от страна на властите на така наречената "вина чрез асоцииране". В документите синът ѝ е описан като човек със "силни религиозни възгледи", защото не пие и не пуши. В резултат на това той влиза в затвора за 10 г. по обвинения в тероризъм. Но Таджигюл фигурира в списъка на "роднините на задържаните" - сред хилядите, които са попаднали под подозрение заради "престъпленията" на техните семейства.

Този колаж е съставен от 2884 снимки на задържани лица.

Снимките са уникален разказ за това как цели сегменти от уйгурското общество се оказват един по един в лагери и затвори.

Най-младата от задържаните, Рахила Омер, е само на 15 години по време на ареста си.

Най-възрастната, Анихан Хамит, е на 73 г. по време на ареста си.

Полицейските досиета на Синдзян (името се използва от консорциум от международни журналисти, част от който е и Би Би Си) съдържат десетки хиляди снимки и документи. Те включват секретни изявления на висши служители, вътрешни полицейски указания и информация за персонала, подробности за интернирането на повече от 20 000 уйгури и снимки от секретни обекти.

Рядък кадър от центъра за задържане. Очевидно така се "превъзпитават" уйгурите.

Източникът, който е предал файловете на журналистите, твърди, че е проникнал в тях и ги е изтеглил от няколко сървъра на полицията в Синдзян, след което ги е предал на д-р Адриан Зенц, изследовател от американската Фондация за възпоменание на жертвите на комунизма. Зенц вече е бил санкциониран от китайските власти заради разследванията си на случващото се в Синдзян.

Д-р Зенц сподели файловете с Би Би Си. Журналистическият екип успява да се свърже директно с източника на изтичането на информация, но той пожелава да остане неназован.

Датираните документи приключват в края на 2018 г. - може би заради директива, издадена в началото на 2019 г., с която се затягат стандартите за криптиране. Това може да е направило по-новите файлове недостъпни за хакерски атаки.

Зенц пише статия за полицейските досиета в Синдзян за списанието на Европейската асоциация за китайски изследвания и публикува пълен набор от снимки на задържаните и някои други доказателства онлайн.

"Материалът е нередактиран, суров, разнообразен. Имаме всичко", казва той пред Би Би Си. - Има поверителни документи, има стенограми на речи, в които лидерите говорят свободно за това, което наистина мислят. Има електронни таблици и изображения. Това е напълно безпрецедентно и разкъсва цялата обвивка на китайската пропаганда."

Полицейските досиета на Синдзян съдържат още един набор от документи, които дори по-добре от снимките на задържаните разкриват затворническия характер на лагерите за превъзпитание, за които Пекин твърди, че са "институции за доброволно обучение".

Във вътрешните полицейски протоколи се описва постоянното присъствие на въоръжена охрана във всички зони на лагерите, разполагането на картечници и снайперистки гнезда в охранителните кули, както и наличието на политика на "стрелба до смърт" срещу онези, които се опитват да избягат.

Превръзките на очите, белезниците и оковите са задължителни за всеки "ученик", който се придвижва между институциите или дори до болница.

В продължение на десетилетия сепаратистките настроения в Синдзян се засилват, което води до спорадично насилие. Държавата постепенно засилва контрола си върху провинцията. Но през 2013 г. и 2014 г. две смъртоносни нападения срещу пешеходци и пътници в Пекин и южния китайски град Кунмин, за които правителството обвини уйгурските сепаратисти и радикалните ислямисти, предизвикаха драматична промяна в политиката. Държавата започва да разглежда самата уйгурска култура като проблем и в рамките на няколко години сателитни снимки показват стотици гигантски "лагери за превъзпитание", в които уйгурите са изпращани без съд и присъда.

Като друг метод за контрол системата на затворите в Синдзян също е значително разширена, особено в условията на нарастваща международна критика за липсата на нормален съдебен процес в лагерите.

Този двоен стандарт се вижда най-ясно в набор от 452 електронни таблици, съдържащи имената, адресите и идентификационните номера на повече от четвърт милион уйгури, както и подробна информация за това кой, за какво и в каква институция е бил задържан.

Документите рисуват картина на безмилостно интерниране както в лагери, така и в затвори, като документират пристрастността на китайските служители, изпратени дълбоко в региона, да задържат произволно хиляди хора. В това им помагат сложна система за наблюдение и огромни количества данни, събрани за хората.

Има безброй примери за хора, които са наказани със задна дата за "престъпления", извършени преди години или дори десетилетия: един мъж е осъден на 10 години затвор през 2017 г. за това, че през 2010 г. е "изучавал ислямски текстове с баба си" в продължение на няколко дни.

Стотици хора са били вкарани в затвора за използване на мобилни телефони - най-вече за слушане на "незаконни религиозни лекции" или за инсталиране на приложения, които криптират данни. Други са наказани с до 10 години затвор за това, че не използват достатъчно устройствата си, като са регистрирани над сто случая, в които нулевият баланс на телефона се тълкува като средство за избягване на постоянно цифрово наблюдение.

Графиките показват как животът на уйгурите се пресява в търсене на най-малкия претекст, който след това се превръща в широк списък от обвинения - "скарване" или "нарушаване на обществения ред" - и се наказва като сериозен терористичен акт: 7, 10, 25 години затвор.

Ако в тези списъци има истински терористи, те не могат да бъдат открити в морето от хора, задържани не заради действията им, а заради това, което са.

В обобщението на биографията на Турсун Кадир се посочват някои проповеди и проучвания на ислямски текстове от 80-те години на миналия век, а в по-късните години - престъплението "отглеждане на брада под влиянието на религиозен екстремизъм".

Турсун Кадир е в затвора за "пускане на брада под влияние на религиозен екстремизъм.

За това 58-годишният мъж е осъден на 16 години и 11 месеца затвор. Документите включват негови снимки преди и след като китайската държава обявява изразяването на уйгурската му идентичност за незаконно.

Дори за тези, които не са в лагер или затвор, полицейските досиета в Синдзян разкриват изтощителните последици от огромния брой проверки и постоянното наблюдение.

Снимките показват, че уйгурите, които все още живеят в домовете си, фигурират в голям брой снимки. Данните от времето на заснемането на филма показват, че цели общности, включително възрастни хора и семейства с малки деца, са били викани в полицейските участъци по всяко време на денонощието, включително и през нощта.

Системата за именуване на файловете е подобна на тази, използвана за снимки, направени в лагери и затвори. Възможно е това да се прави, за да се допълни огромната база данни за разпознаване на лица, която Китай изгражда отдавна.

Изтеклите документи показват опасностите, които дебнат тези хора.

През 2018 г. полицаи снимат двойката Турсун Меметимин и Ашигюл Тургун. Пет месеца по-късно те са изпратени в център за задържане по обвинение в "слушане на запис на незаконна лекция" от чужд мобилен телефон шест години по-рано.

Съпрузите Турсун Меметимин и Ашигюл Тургун са задържани през 2018 г.

По това време децата им Рузигул Тургун и Айшам Тургун са на 10 и 6 години.

В хакнатите файлове са открити и снимки на две от трите им дъщери: Рузигул Тургун, която е на 10 години, когато родителите ѝ изчезват, и шестгодишната Айшам Тургун.

Документите не съдържат много подробности за съдбата на децата, чиито родители са попаднали в ареста. Вероятно много от тях са били настанени на дългосрочни грижи в системата от държавни училища-интернати, изградени в Синдзян едновременно с лагерите.

На много от снимките децата са с обръснати глави. Както казват уйгурите, живеещи извън Китай, късо подстриганите коси могат да се разглеждат като знак, че много деца вече са принудени да посещават такива училища, поне през делничните дни, дори ако все още са под грижите на единия или двамата си родители.

Снимките са доказателство за обръщането на Пекин срещу уйгурските семейства като хранилище на идентичност и култура. Китайските власти открито заявяват, че целта на тази политика е "да се унищожат корените им, да се унищожат родът, връзките и произходът им".

Досиетата на полицията в Синдзян не само разкриват подробности за китайската система за лишаване от свобода, но и дават нова представа за нейния обхват.

Повечето от таблиците се отнасят до район в южната част на Синдзян, наречен Конашехер на уйгурски или Шуфу на китайски.

Анализът на данните, направен от д-р Зенц, показва, че само в тази област през 2017 г. и 2018 г. в лагери или затвори са се намирали общо 22 762 души - повече от 12% от възрастното население.

Отнесено към Синдзян като цяло, това означава, че повече от 1,2 милион пълнолетни уйгури и други тюркски малцинства са задържани. Това е в рамките на оценките на експертите по Синдзян, които официален Пекин винаги е отхвърлял.

Работейки с консорциум от 14 медийни организации от 11 държави, Би Би Си успява да установи автентичността на важни елементи от полицейските досиета на Синдзян.

Уйгурите, живеещи в Европа и САЩ, са помолени да съобщят имената и идентификационните номера на изчезналите си роднини в Синдзян. В данните от електронните таблици са открити няколко съвпадения, което убедително доказва, че те съдържат данни за реални хора.

Би Би Си моли професор Хани Фарид, експерт по съдебномедицински анализ на изображения в Калифорнийския университет в Бъркли, да разгледа някои от снимките на задържаните уйгури. Той не открива доказателства, че изображенията са изфабрикувани - нито обичайните признаци, които се срещат при компютърно синтезираните "дълбоки фалшификати", нито други признаци на цифрова манипулация.

Някои изображения изглеждат странно по ръбовете.

Странният ефект, който се наблюдава в краищата на някои изображения (сякаш са били копирани и след това леко завъртени), също намира обяснение, като в същото време придава правдоподобност на теорията, че те са резултат от огромна мрежа за наблюдение в Синдзян.

Професор Фарид смята, че грешките вероятно са резултат от широко използвания процес на стандартизиране на базата данни за лицево разпознаване, при който снимките автоматично се завъртат, за да се подредят очите хоризонтално.

"Това, разбира се, е напълно безобидна манипулация", заключава той в писмен доклад за Би Би Си.

Автентичността на снимките може да бъде потвърдена чрез определяне на времето им според метаданните на файла и след това чрез проследяване на общите детайли, които се виждат на заден план. Те показват, че снимките са направени в реално време и на реални места.

"Въпросите, свързани със Синдзян, са основно с борбата с тероризма, радикализацията и сепаратизма, а не с правата на човека или религията", се казва в изявлението. Той обаче подчерта, че китайските власти са предприели "много силни, надеждни и ефективни мерки за дерадикализация".

"Сега в региона има социална стабилност, хармония и икономическо развитие", се казва още в отговора. Тези постижения на Пекин в региона са "най-мощният отговор на всички видове лъжи и дезинформация за Синдзян".

Нито един от конкретните документи от полицейските досиета на Синдзян обаче не оправдава този коментар.

Полицейските досиета съдържат още един набор от снимки, които показват високото ниво на физически контрол над уйгурите в опит за насилствена промяна на тяхната идентичност.

На тях са изобразени действия, напомнящи на упражнения за задържане на затворници, като се използват методи, подобни на описаните в полицейските документи за лагери, но този път в център за задържане.

Затворник кляка с наведена глава, заобиколен от полицаи с палки.

Има и снимки на сесии за идеологическа обработка, което отново показва припокриването между лагерите за задържане и затворите.

Съдейки по надписите върху униформите на затворниците, те са били задържани в центъра Tekes в Северен Синдзян.

Очевидно е, че задържаните преминават през сеанси на идеологическа индоктринация.

Сателитните снимки на този известен център за задържане в Текеш напълно съвпадат с някои от снимките от изтеклото досие, което показва тяхната автентичност и придава допълнителна достоверност на набора от данни като цяло.

Хакнатите файлове съдържат речи на висши партийни служители, които дават представа за начина на мислене, стоящ зад тази политика, както и някои от най-ясните доказателства за това кой в крайна сметка носи отговорност за нейното прилагане.

В засекретена реч, произнесена от китайския министър на обществената сигурност Джао Кежи по време на посещение в Синдзян през юни 2018 г., той предполага, че най-малко два милиона души само в южната част на Синдзян са заразени с "екстремистки мисли".

В речта си, изпълнена с препратки към китайския президент Си Дзинпин, китайският лидер е похвален за "важните му указания" за изграждане на нови съоръжения и увеличаване на финансирането на затворите. Необходими са нови затвори, за да се справим с притока на затворници - същите тези два милиона души.

Ако масовото задържане на уйгури и други тюркски малцинства наистина е по заповед на китайския лидер, полицейските досиета в Синдзян подсказват какъв график има предвид.

Документите включват друга тайна реч, произнесена през 2017 г. от Чен Куанго, доскорошен секретар на Комунистическата партия на Синдзян.

"За някои дори пет години превъзпитание може да не са достатъчни", казва той на аудиторията си от висши военни и полицейски служители. Това изглежда като признание, че репресиите няма да спрат, докато всеки уйгур се чувства верен на своите корени, които са толкова верни на комунистическата партия.

"След като бъдат освободени, проблемите ще се появят отново - такава е реалността в Синдзян", казва той.

Материалът е подготвен, написан и редактиран в Брюксел, Лондон, Ню Йорк и Швеция от служители на Би Би Си от Европа, Великобритания и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

5

Кокорчо

25.05 2022 в 15:17

#6екер4о - Уйгурите се финансират от Турция, по начина който се финансирака тюрките в Сирия. Явно китайците знаят нещо повече за "нашия" депутат отколкото нашите медии казват.

-529

3

6екеr4о

25.05 2022 в 14:34

Никога не съм харесвал ДПС и неговата политика, разбираемо защо, но наскоро попаднах на информация, че един от техните евродепутати - Илхан Кичук, който принципно не е цвете за мирисане, е получил забрана от китайските власти да посещава "Поднебесната империя", заради публична защита на уйгурите и техни представители. Даааа, на този свят нищо не е черно - бяло...

-529

2

6екеr4о

25.05 2022 в 14:00

Чрезмерна гадост!

14469

1

случайно прочетох

25.05 2022 в 12:51

Отвратително!
21 век, не мога да повярвам...