Изследване: Марихуаната удвоява риска от рак на тестисите

Последна промяна на 11 септември 2012 в 08:39 4946 4

Българите са против легализирането на марихуаната. Снимка: bildungblog.blogspot.com
Българите са против легализирането на марихуаната. Снимка: bildungblog.blogspot.com

Млади мъже, които пушат марихуана, са два пъти по-застрашени от рак на тестисите от връстниците им, които никога не са пушили марихуана.

Това сочат резултати от американско изследване, цитирани от Reuters.

„Това е третото изследване, което потвърждава, че младите мъже (20-40 г.), които пушат марихуана са повече от два пъти по-застрашени от рак на тестисите спрямо останалите. Трябва да погледнем сериозно на това и с оглед на необяснимо сериозното покачване на този вид рак през миналия век“, заяви Виктория Кортесис от Университета в Южна Калифорния, която е ръководител на изследването.

Кортесис и колегите ú са интервюирали 163 млади мъже с рак на тестисите и 292 здрави мъже. И двете групи са били питани за здравословното им състояние и употребата на марихуана между 1987 и 1994 г.

81% от мъжете с рак са пушили марихуана.

Резултатите от проучването не дават яснота как точно марихуаната увеличава риска от рак на тестисите.

Според американското общество за борба с рака, ракът на тестисите засяга 1 на 270 мъже, умират 1 на 5000 болни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2012 в 11:04

81% от мъжете в Ямайка страдат от рак на топките... това май е извода от изследването.

11.09 2012 в 10:10

Това изследване е нещо такова :
"Доказано е, че 100% от редовните потребители на хероин, кокаин, морфин, амфетамини, LSD, екстази и марихуана са употребили поне веднъж доматен сок, преди да минат на по-твърда дрога. Честа практика е доматеният сок да се смесва с други психоактивни вещества, например водка. Предозирането на тази смес може да доведе до смърт! Друга връзка между доматите и алкохола представлява честото употребяване на доматосъдържащи салати за мезе при пиене на ракия. Това също е опасна практика и не се препоръчва. Всъщност дали не е възможно вредите, приписвани на алкохола, всъщност да се дължат на скрития враг: ДОМАТА " копирах го от dreal.net

11.09 2012 в 09:17

С поръчковите изследвания е така. Даже и честно да открият корелация, я наричат причина. А че конопът в този период е бил незаконен, че употребата му е свързана с куп други условности, някоя от които може честно да увеличава риска? Като например да те приберат в милицията и да те сритат по макарите?

11.09 2012 в 09:04

А колко проценка от здравите мъже са пушили марихуана? Без тази информация - все едно не е казано нищо.

Все едно да кажа "алкохолът води до хемороиди" - 90% от анкетираните хора с хемороиди са употребявали алкохол. Ама това, че 90% от всички останали също употребяват...?

Хората в онзи период на колко години са били? Ако са били в ученическа възраст, ами нормално е да са пробвали и за известен период да са пушили марихуана. Началото на 90те беше пънк/гръндж вълната, беше модно.