Тийнейджър създаде тест, откриващ рак на панкреаса в най-ранен стадий

Елица Мартинова 21 август 2012 в 10:20 4438 4

Джак Андрака, Снимка: www.sciencenewsforkids.org
Джак Андрака, Снимка: www.sciencenewsforkids.org

15-годишният гимназист Джак Андрака разработи тест, който може да открие рак на панкреаса в ранен стадий.

Създаденият от Джак метод действа 168 пъти по-бързо и е 1000 пъти по-евтин от останалите тестове в тази област. Той действа съвсем просто, изследвайки кръвта за дефектния протеин мезотелин, който се появява при наличието на рак на панкреаса. За целта се използват тест-лентички, подобни на тези в изследванията за диабет.

Тестът на тийнейджъра има успеваемост в 90% от случаите, като може да улови заболяването дори в най-ранен стадий.

Още по-любопитен е начинът, по който Джак е разработил своето изследване. Той е стигнал до революционното откритие, използвайки единствено безплатни доклади, публикувани в интернет.

Тестът на Джак се счита за истински пробив в науката, тъй като ракът на панкреаса е особено опасен именно заради късната си диагностика.

Доказателство за това е фактът, че през май младежът спечели най-важното състезание в света на подрастващите учени и получи наградата на Intel ISEF 2012 в категорията медицина.

На пръв поглед Джак Адрака е съвсем обикновен тийнейджър, роден в щата Мериленд. Той ходи на училище, а в свободното си време обича да кара каяк и да гледа младежки предавания.

За своите разработки се е вдъхновил, когато за една година двама негови приятели са били приети в болница заради рак на панкреаса. Конкретната идея за теста му хрумва между две упражнения в час по биология.

Джак е решен да инвестира 75-те хиляди долара, спечелени през май, в образованието си. Той иска да учи природни науки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews