Избори за президент в Русия с предизвестен победител

OFFNews 18 март 2018 в 07:45 4477 2

Снимка РИА Новости

Руснаците гласуват за президент днес. Те имат право на избор между 8 кандидати, макар че очакванията са Владимир Путин, който е начело на държавата от над 18 години, да бъде избран за още един мандат. 

Според социолозите подкрепата за Путин ще е около 70%. 

В сравнение с него другите седем кандидати за президентския пост на практика нямат шансове, сочат социологическите проучвания. За кандидата на Комунистическата партия на Руската федерация Павел Грудинин смятат да гласуват около 7-8 процента от избирателите, за ултранационалиста Владимир Жириновски - около 5-6 процента, за журналистката и светска лъвица Ксения Собчак - около 1-2 процента, а останалите кандидати ще получат общо около 1%.

На основния опонент на Путин - Алексей Навални, беше забранено да се яви на изборите заради условна присъда за незаконно присвояване на средства. Навални обяви процеса за режисиран и призова руските граждани да бойкотират изборите.

Въпреки че изборите изглеждат предрешени, притесненията на Кремъл са именно за ниски избирателна активност, която ще намали легитимността на резултата. Очакванията все пак са избирателната активност да е около 60%, което ще осигури необходимата легитимност на изборите.

За първи път след анексирането на Крим жителите на полуострова ще гласуват за президент на Русия. 

Опозиционерът Алексей Навални обяви в интервю за Франс прес, че  очакваната подкрепа за Путин от около 70% не означава истинско одобрение, а усещане за липса на истински избор.

Политолозите пък допълват, че Путин успява да използва добре страховете на руснаците, като ги кара да мислят, че ако не бъде избран, това ще означава хаос за Русия и връщане на нестабилността на 90-те години на миналия век, от която населението се страхува.

Кандидатпрезидентската кампания протече доста скучно. Тя обаче беше белязана от голямо напрежение между Русия и Запада.

Москва и Вашингтон размениха реплики на тема възможно ядрено нападение, след като в реч пред Федералното събрание Путин разказа за новото ядрено оръжие на Русия, а САЩ отговориха, че имат подводници, които могат да унищожат Русия.

Кампанията беше белязана и от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Двамата се намират в критично състояние. 

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва за отравянето на Скрипал, а външният министър Борис Джонсън обяви, че решението за отравянето на шпионина вероятно е взето от самия Путин. Лондон изгони 23-ма руски дипломати от страната, които не са обявили, че принадлежат към руските служби, а всички контакти на високо ниво между двете държави бяха отменени. 

Според политолозите обаче това напрежение може да се окаже в полза на Владимир Путин, тъй като мнозина го виждат като обединяващ фактор срещу Запада, който обвинява Русия за всички злини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

18.03 2018 в 13:14

Напомнете ми ако ще може, канцлерината за кой път ще е някъв меркел? Или в демократичната британийка се е сменило нещо?
Или в омерика няма истерия, заради това че не е избран президент, който да е син на президента, брат на президента, жена на президента, и негов мъж?
Ебати крокодилските сълзи.
А що не ривиети срещу китайската компартия? Задето забрани да си плащате в али илиянцито с фалшиви доларчета? А курса на юана е неприятен?