Путин искал да е таксиджия, молил се на колене при щурма на Норд-Ост

OFFNews 15 март 2018 в 12:30 10450 2

Снимка ТАСС

Няколко дни преди президентските избори в Русия, за които е почти сигурно, че ще бъдат спечелени от Владимир Путин, беше публикуван още един документален филм за Путин, този път на говорителя на предизборния щаб на Путин Андрей Кондрашов. 

Филмът е озаглавен "Путин" и включва интервю с президента. Сред темите, които Путин засяга, са животът му, след като кметът на Санкт Петербург Анатолий Собчак губи изборите за кмет през 1996 г. и за решението през 2002 г. да се щурмува театъра на "Дубровка", където терористи държаха за заложници зрителите на мюзикъла "Норд-Ост".

Във филма той обяснява, че мислел да става таксиметров шофьор след загубата на Собчак - Путин е шеф на предизборния щаб на Собчак за изборите, бащата на един от опонентите на Путин за настоящите избори - Ксения Собчак.

"Даже си мислех какво да правя - може би да стана таксиметров шофьор? Не се шегувам. С две малки деца. Затова, когато ми предложиха да замина за Москва и да се заема с юридическите дела на президента, се съгласих и заминах", казва Путин във филма. 

В интервюто Путин обяснява и как е взел решението за щурм на театъра на "Дубровка", където терористи бяха взели за заложници над 900 зрители. При операцията загинаха 130 души, от които 10 деца, като всички без двама загинаха от използвания от спецчастите химически агент.

"Разбира се, тук нямаше друг вариант. Никой не можеше да вземе това решение освен мен. Убеден съм, че ако не бяхме направили нищо, жертвите щяха да са много повече", заяви Путин. 

По думите му терористите искали с автобус да стигнат до Червения площад, където да започнат да разстрелват заложници и да изхвърлят телата им на улицата. 

"Разбира се, не можехме да допуснем това", коментира Путин. 

За щурма разказва и тогавашния директор на ФСБ Николай Патрушев. Според него в рамките на операцията е търсен начин никой да не пострада. 

"Мислехме, че сме намерили такъв начин, работехме ден и нощ с учени, разглеждахме възможностите, експериментите с газ, осланяхме се на резултатите им от експериментите", обяснява Патрушев. 

След края на интервюто пък Путин обяснил, че след като дал заповедта за щурм, в отишъл в параклиса в Кремъл и за първи път в живота си паднал на колене пред иконите да се моли. 

Това е вторият документален филм за Владимир Путин от последните 10 дни. Първият беше озаглавен "Миропорядок 2018"

Изборите за президент на Русия ще се проведат на 18 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

15.03 2018 в 20:40

Че той пак си е таксиджия, но в по-голям мащаб.Нали Той държи кормилото и решава дали да мине на червено или не и кога да слезе клиента.Взима си бакшиша и пак Той продължава да е водач ...