Сгрешихме за обединението на Германия, проявихме некомпетентност, обяви Путин

OFFNews 07 март 2018 в 12:23 18008 8

Снимка РИА Новости

Русия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за документалния филм на Владимир Соловьов "Миропорядок 2018", цитиран от ТАСС. 

Филмът се излъчва малко преди президентските избори в Русия на 18 март. 

"Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или поне, както ни казваха по онова време, няма да се разширява. Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба", допълни Путин.

Той напомни, че след това е имало две вълни на разширяване на НАТО на изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан.

По думите му това е станало изведнъж и е било неочаквано за Русия, но тя е трябвало да го очаква. "Ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции", коментира президентът.

Тогава много съюзници на ГДР от западния блок са изразявали съмнения или несъгласие с обединението на ГДР и ФРГ, мнозина в САЩ също са се съмнявали, но не и Русия, заяви той.

"Русия вярваше, че ако германците искат да се обединят, би било контрапродуктивно, вредно и несправедливо да се намесва в това и тя безкористно допринесе за обединението. Кредитите, които получихме, бяха сълзи", подчерта Путин.

Новото ядрено оръжие на Русия

В документалния филм Путин отговаря на въпроси и за новото ядрено оръжие, за което съобщи по време на реч пред руския парламент. 

"Решение за използването на ядрено оръжие може да се вземе, само ако нашата система за предупреждение за ракетно нападение е зафиксирала не само старт на ракета, но и е дала точна прогноза за траекторията на полета и времето за падане на главата на територията на Русия Ако някой е взел решение за унищожение на Русия, ние имаме правото да отвърнем", обясни Путин. 

"Да, за човечеството това би било глобална катастрофа, за света ще бъде глобална катастрофа. Но като руски гражданин искам да задам въпроса защо ни е такъв свят, в който я няма Русия?", продължи президентът. 

Путин в КГБ

Путин обясни, че в КГБ се е занимавал с вербуване на агенти, като много е обичал тази част от работата си. 

"Отдавна не се занимавам с това, но ми беше любимо занимание. Това ми беше работата, както е известно, в продължение на много години", допълни той. 

"САЩ ни излъгаха преди преврата в Украйна"

През февруари 2014 г. САЩ помолиха Русия да приеме всички мерки президентът Виктор Янукович да не праща армията срещу протестиращите на площад "Независимост", но след това Вашингтон нагло излъга Русия, като подкрепи преврата в Киев, каза още Путин. 

Той подчерта, че свалянето на Янукович е било подкрепено от европейските страни, които преди това са настоявали за споразумение между опозицията и украинската власт. 

"Това е добре известно. Сега ще кажа нещо неизвестно - точно в този момент към нас се обърнаха и американските ни партньори, които ни помолиха да направим всичко, сега казвам почти дословно молбата, Янукович да не използва армията, а опозицията да освободи сама площада и административните сгради и да се премине към изпълнение на постигнатите договорки за нормализация на ситуацията", каза Путин. 

"Ние казахме "Добре". След един ден стана преврата. Поне да се бяха обадили, да бяха направили нещо", посочи той и допълни, че Вашингтон напълно е подкрепил извършителите на преврата. 

На въпрос на Соловьов за първи път ли САЩ са излъгали Русия Путин отговаря: "Така грубо и нагло за първи път".

Ситуацията в Донбас

Путин коментира и последвалия конфликт в Донбас. Той отново заяви, че там няма руски войски. 

"Там има достатъчно въоръжение и на въпросите откъде идва оръжието аз винаги отговарям: там, където едната страна успява да намери начин, другата страна също намира такъв", отбеляза руският президент.

По думите му понякога в рамките на преговорите в нормандския формат му казват, че украинските военни са убити в Донбас от руски боеприпаси. "Това е ужасно. Винаги, когато мисля за това, това ми действа много силно, защото смятам, че там в крайна сметка всички са наши. Но ми се иска да попитам: а от какви снаряди и куршуми загиват мирните граждани на Донбас?", каза още Путин и допълни, че трябва да се мисли за това как най-бързо да се стигне до мир. 

Западните санкции

Санкциите срещу Русия са нелоялна конкуренция, но такива методи са използвани и преди. Те са много стар, древен инструмент, който се използва от много страни, в това число и от американските партньори. 

"Това е способ за конкурентна борба - нелегитимен, нечестен, но е така", като това според него е било опит да се задържи ръста на способността за отбрана на нашата страна. 

"Винаги е било така - когато Русия стане силна, мощна държава, започва паника сред нашите партньори, винаги има опити за задържане на Русия", коментира Путин, но допълни, че Русия е велика държава и е по-добре останалите да я имат за съюзник. 

На въпрос наранява ли го това, че го наричат злодей, Путин отговаря: "Знаете ли - не. Първо, отдавна съм свикнал. Второ, има много добри ориентири по този въпрос. Този ориентир е интересът на Русия и нейния народ. Ако чуствам, че няма да се отдалеча от този ориентир, значи вървя в правилна посока, всичко останало не ме интересува, не ме отвлича от решението на задачите, които считам за първостепенни за страната ми".

Той допълни, че е оптимист, защото в Русия всички са оптимисти и са насочени към хубавото в бъдеще. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

14

Стефан

13.03 2018 в 01:50

Да? Като например СССР и Германия след Първата световна война?
И историята още по-малко се обяснява и изяснява с глупави лозунги.

77927

10

El Commandante

07.03 2018 в 19:50

Дразни те когато Путин казва че не си представя свят без Русия, обаче когато абсолютно същото нещо го казва оная предишната маймуна за Америка, тва е нещо ОК и е нормално те да са изключителната нация нали?

77927

9

El Commandante

07.03 2018 в 19:46

"а не една нормална държава със свободно и нормално население, каквато се очакваше да стане."

Нещо като Украйна ли?

Или като Русия от 90те?

77927

7

El Commandante

07.03 2018 в 18:36

" германците щяха да ви помогнат да ги изтеглите."

Както сега помагат да се изтеглят арабите дето им праскат русите хайдита ли бе Влахов, а?

Истинските германци се намират на два метра под земята, повечето в Русия, сегашните са мекокитести джендъри дето Мохамед и старата им баба да изпраска пак няма да гъкнат.

77927

6

El Commandante

07.03 2018 в 18:33

То пак добре че сте се сетили че на нация от конекрадци, мошеници, убийци, и секва друга гняс не мое се вярва.
В гените на американците е да са двулични, лъжливи, алчни, мръсни, егоистични копелета.

Договор подписан с американци не струва не хартията, кламерите с които е хванат.