Избори в САЩ: Съюзничка на Тръмп загуби битката за Аризона

OFFNews 15 ноември 2022 в 09:15 2938 0

Победителката в изборите за губернатор на Аризона Кейти Хобс

Снимка БТА/АП

Победителката в изборите за губернатор на Аризона Кейти Хобс

Съюзничката на бившия американски президент Доналд Тръмп Кари Лейк изгуби битката за губернатор на Аризона, съобщи CBS News. Победата е за Демократическата партия в лицето на кандидатката им Кейти Хобс.

Резултатът може да се изтълкува и като следствие от разпространеното от Лейк невярно твърдение, че Доналд Тръмп е спечелил изборите в САЩ през 2020 година, отбелязва Би Би Си.

След обявяването на резултатите Хобс заяви, че в „този момент на разделение“ ще работи за всички жители на щата, включително за тези, които не са гласували за нея.

"Дори в този момент на разделение вярвам, че има много повече неща, които ни свързват", каза тя.

Подкрепената от Тръмп нейна опонентка обаче говори за отмъщение. По време на кампанията тя заяви, че бившият президент „спечели последните избори“ и прогнозира, че „ще се върне с отмъщение“. Републиканците говорят за „откраднати“ президентски избори, доказателства за което няма.

Почти седмица след провеждането на междинните избори победителят в надпреварата между Републиканската партия на Тръмп и Демократическата партия на настоящия президент Джо Байдън за контрола над Камарата на представителите остава неясен.

Републиканците трябва да спечелят поне 218 места за мнозинство. Понастоящем имат 215, а демократите – 211, според прогнозите на CBS News.

Междинните избори бяха за Конгрес, включително за всички места в Камарата на представителите и една трета от тези в Сената.

Администрацията на Байдън се опасяваше, че загубата на властта в Конгреса ще доведе до спиране на програмата на президента. Демократите обаче запазиха контрола си над Сената.

Ако двете партии си поделят контрола над Вашингтон, демократите ще "запазят позициите си", но избирателите не трябва да "очакват много от всичко", заяви президентът Байдън в понеделник.

Пред репортери в Индонезия, където участва в срещата на върха на Г-20, Байдън заяви, че резултатите са "изпратили много силно послание по света, че Съединените щати са готови да играят" и искат да останат "напълно ангажирани в света".

Той отбеляза, че е налице "категорично отхвърляне" на отричането на изборите, политическото насилие и сплашването на избирателите. Но предупреди, че без мнозинство в Камарата на представителите демократите няма да могат да кодифицират правото на аборт чрез законодателство - ключов приоритет за либералните избиратели.

От 11-те избора за Камарата на представителите, които все още не са обявени, повечето са в западните и югозападните щати, включително Калифорния и Аризона.

Надпреварата за губернатор на последната също е твърде близка, като републиканецът Кари Лейк - главен поддръжник на фалшивите твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати от Доналд Тръмп - изостава от демократа Кейти Хобс.

Новоизбраните членове на Конгреса, включително първият законодател от поколението Z и първият открит гей републиканец, вече започнаха да пристигат във Вашингтон.

Историята сочи, че партията, която контролира Белия дом, обикновено губи места на междинни избори, а представянето на демократите тази година се смята за най-доброто за действаща партия от поне 20 години.

Това застраши кандидатурите за лидерство на водещите републиканци в Сената и Камарата на представителите преди вътрешнопартийните избори във вторник.

Съобщава се, че лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който се надява да наследи Нанси Пелоси на поста председател на следващия Конгрес, и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл се борят да получат подкрепа от своите колеги.

Разделенията в партията се проявиха с пълна сила през последните дни, тъй като бившият президент Доналд Тръмп, който получи част от вината за слабото представяне, се готви да започне нова президентска кампания по-късно тази седмица.

Мо Брукс, представител на републиканците в Аризона и някогашен силен поддръжник на г-н Тръмп, заяви, че би било "лоша грешка" за партията, ако бившият президент е техен кандидат през 2024 г.

"Доналд Тръмп се е доказал като нечестен, нелоялен, некомпетентен, груб и много други неща, които отблъскват толкова много независими и републиканци. Дори кандидат, който води кампания от мазето си, може да го победи", заяви г-н Брукс пред AL.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!