Южна Корея пренасочва втечнен природен газ към Европа

OFFNews 28 април 2022 в 09:50 2440 2

Южна Корея планира да изпрати част от доставките си на втечнен природен газ в Европа, за да помогне за облекчаване на енергийната криза, породена от инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap, като се позовава на свои официални източници.

Агенция отбеляза, че има нарастване на опасенията от прекъсвания на доставките на природен газ в Европа на фона на продължаващата криза около Украйна, тъй като Русия е най-големият доставчик на газ за стария континент. В сряда руският държавен производител "Газпром" заяви, че е прекъснал доставките на природен газ за Полша и България, след като двете страни отказаха да плащат в рубли.

Южна Корея е взела решението да пренасочи част от своите товари за втечнен природен газ към Европа, тъй като Сеул има "известна възможност" за такава подкрепа през пролетта, каза пред агенция Yonhap висш служител на министерството на индустрията.

Той обаче отказа да даде подробности за това кога и какво количество втечнен природен газ ще предложи Южна Корея, но предвидената пратка ще бъде изпратена до Европа преди лятото, въпреки че обемът "не е толкова голям", тъй като Сеул обикновено управлява строго доставките на газ в страната.

Изглежда, че решението е взето по искане на САЩ или на европейските държави, посочи друг южнокорейски служител.

През февруари Вашингтон поиска от Южна Корея газова подкрепа за Европа, но по това време правителството на Сеул отхвърли искането, според съобщения в местните медии, напомня БНР.

Вносната цена на природния газ за Южна Корея възлезе на 1013,35 щатски долара за тон към края на март 2022 г., което е с 20,08% повече от предходния месец. Година по-рано (през март 2021 г.) цената беше 438,42 долара, показват данни на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

28.04 2022 в 10:42

А Северна Корея ще насочи високотехнологично оръжие, електронни компоненти, , хеликоптери и 18 севернокорейски изтребители. Провизии и военни специалисти . Оговаря се за доставка и на севернокорейски самолетоносач за подпомагане на черноморския флот.

12319

1

Чичо ви

28.04 2022 в 10:34

От "пренасочва" в заглавието до "планира" в първия абзац нЕкой може ли да види каква е разликата? Нямаше страна производител и/или износител на втечнен газ, освен нашите добри приятели от юнайтед стейтс разбира се, която да не обясни подробно, че в краткосрочен период, разбирай 5-6 години, НЕ МОЖЕ да се намери заместител на количествата газ, постъпващи в европа от Русия, с други думи, като за малоумни - ГАЗ НЯМА!!! Щели сме да внасяме азерски... че те и те, азерите, не им стигат мощностите да покрият износа и купуват от Иран, Тюркменистан и - о, не, как така - Русия!!! Демек - пак опираме да купуваме руски газ, ама от много далече, през посредник и с транзитни такси, определени от бай Ердоган. Егати и схемата, честно.