Южна Африка излиза от Международния наказателен съд, за да не се налага да арестува Путин

OFFNews 25 април 2023 в 18:17 4656 8

Снимка SANEWS

Саули Нинистьо и Сирил Рамапоса пред сградата на Юниън Билдниг (президентството) в Претория.

Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) призова Южна Африка, критикувана от началото на войната в Украйна заради близостта си с Москва, да се оттегли от Международния наказателен съд (МНС), заяви президентът Сирил Рамапоса и лидер на АНК, цитиран от Франс прес.

През март МНС, базиран в Хага, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военно престъпление, свързано с депортирането на украински деца. Очаква се през август Претория да бъде домакин на среща на върха на БРИКС - група държави, включваща Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Русия. Като член на Международния наказателен съд, Южна Африка трябва да арестува президента на Русия, когато той пристигне в страната. Генарлният секретар на АНК Фикиле Мбалула обяви, обаче, по-рано , че „Путин може да дойде по всяко време в тази страна“.

"Управляващата партия взе решение, че е разумно Южна Африка да се оттегли от МНС", каза Рамапоса на пресконференция след посещението на финландския президент Саули Нинистьо. През почивните дни се проведе заседание на Африканския национален конгрес.

Въпросът дали Южна Африка ще арестува президента на Русия Владимир Путин "се проучва", добави държавният глава.

Претория вече искаше да се оттегли от МНС през 2016 г. след посещението на бившия судански президент Омар Башир, срещу когото също бе издадена заповед за арест от съда. Южна Африка отказа да го арестува.

Тогава оттеглянето на страната от МНС беше осуетено от съдебната система на страната, която постанови, че подобно решение би било противоконституционно.

Южна Африка отказва да критикува Москва след началото на войната в Украйна, като твърди, че заема неутрална позиция. През февруари страната беше домакин и на военноморски учения с участието на Русия и Китай, което предизвика международна "загриженост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

26.04 2023 в 07:45

Апартейдът беше преди всичко сегрегация. Самото му име това означава - А - парт... part като "част" на английски. То ест - на разстояние, отделени.
Разбира се, има и дискриминация, но не тя е в основата на Апартейда. Апартейдът най-вече казва, че в населените места има една линия, която черните не трябва да преминават. Отвъд тази линия - никой не им пречи да си живеят добре и дори богато, стига да не вършат нещо незаконно.

12078

7

edin slep

26.04 2023 в 01:38

ЮАР е нагледен пример какво се случва след като белите хора се оттеглят от управлението на някоя страна. Не че апартейда бе хубаво нещо, но сега ... Разглеждах с гугъл стрийт - по-приличните къщи са с бодлива тел на 4-5 метра, табели че има ток по оградата. Това живот ли е?

2994

6

Гражданин

25.04 2023 в 20:27

До края на войната ще изгърмят всички съветско-руски лимонки. Колко ли пари са налели там. Корумпирани са достатъчно. Иначе да ги питаш черничките ква файда имат да се връзват за потъващ кораб.

345

5

Джендо Джедев

25.04 2023 в 20:25

Тия едно време бяха нормална държава, ама... :D

-1650

4

ob1

25.04 2023 в 20:12

Абе не е на нивото на матушката ти, но пак са си жалки :)

-7195

3

vovchik

25.04 2023 в 20:04

Хахахаха. лол бе.

936

2

escrin

25.04 2023 в 20:02

Хубава работа, ама циганска. Толкова им е акъла, и то си личи по дереджето на държавата им. Факт е, че всички бели искат да избягат оттам. Докато живеех в Англия там имаше огромен поток от имигранти от Южна Африка. По-рано май са имали право на неограничен престой с право на работа в UK, но тогава англичаните им сложиха някакъв лимит от 4 или 5 години. Познавах един тип от ЮАР, каза, че с жена му ще търят начин да вземат гражданство и да останат след петата година, а ако не стане ще се местят другаде, но никога няма да се върнат в ЮАР, защото не е безопасно.

2550

1

alfakentavur

25.04 2023 в 18:58

Да излизат. Все още сигурно има живи дейци на Апартейда в различни части на света. Международният съд няма да ги издирва и съди.

Или не минаха и 30 и няколко години и забравиха Апартейда?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки