ISW: Нападението в Белгородска област паникьоса руските пропагандисти

Разнопосочните послания от руска страна показват, че атаката е била неочаквана от Кремъл, категорични са анализаторите

OFFNews 23 май 2023 в 09:48 5588 5

Белгород
Белгород.

Ситуацията в Белгородска област предизвиква паника, фракционизъм и непоследователност в руското информационно пространство. Всичко това е доказателство, че пропагандната машина е преживяла значителни информационни сътресения. Това се казва в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Всеки от така наречените "военни кореспонденти" и блогъри направи разнопосочни предположения за набега в Белгородска област.

Някои от тях се хванаха за това, че доброволците от Руския доброволчески корпус (РДК) и Легион Свобода за Русия (ЛСР) са съставени предимно от руснаци, наричайки ги предатели на Русия, обвинявайки ги, че работят за украинското разузнаване.

В същото време няколко военкори предположиха, че нападението е целенасочена информационна операция, целяща да отклони вниманието от предполагаемото залавяне на Бахмут, а целта ѝ - да посее паника в руското информационно пространство.

Терористът и бивш министър на отбраната на сепаратистите от ДНР Игор Стрелков-Гиркин заяви, че е очаквал подобни набези и ги смята за част от по-широка украинска стратегия за контранастъпление.

Междувременно главатарят на Вагнер Евгений Пригожин, коментирайки инцидента, обвини руското правителство и Министерството на отбраната, че са улеснили нападението поради неуспеха да укрепят руските граници.

ISW отбелязва, че първата линия на руските отбранителни укрепления минава на 2 км от Гора Подол. Съществува предположение, че силите на РДК са успели да я пробият. Това показва, че тези укрепления са слаби и недостатъчно обезпечени с професионален персонал.

Анализаторите на ISW стигат до заключението, че повечето руски провоенни блогъри са реагирали със сравнително различни опасения, тревоги и гняв, а информационното пространство не се е обединило около един съгласуван отговор на случилото се, което показва, че то е изненадало Руската федерация.

В понеделник, 22 май, бойците от Руския доброволчески корпус съобщиха, че са навлезли отново на руска територия. В рамките на няколко часа в интернет се появи видеозаписи как в региона руснаци се евакуират, а други безуспешно се опитват да влязат в заключено бомбоубежище.

Късно вечерта стана ясно, че сградата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в Белгород е била поразена. Руски военен кореспондент съобщи, че и сградата на Министерството на вътрешните работи е била мишена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

23.05 2023 в 11:33

Едни тиренце изпуснах, "- таурус", прощавайте :-)

-529

4

6екеr4о

23.05 2023 в 11:33

Да, екшънът става все по-интересен, но вместо с пуканки смятам да се заредя с бира.

Проклети блядове...

3767

3

Име на профила

23.05 2023 в 11:31

Немски сторм шадоу таурус, чувам.

2550

2

alfakentavur

23.05 2023 в 11:21

И рашистките тролчета тука мълчат. Още не са получили указания.

12407

1

Bad Horse

23.05 2023 в 10:55

заредих с пуканки и кока-кола, филмът ще е интересен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!