Иран готви сухопътна операция в подкрепа на Асад

OFFNews 01 октомври 2015 в 19:56 6026 17

Башар Асад

Снимка Архив

Башар Асад

Стотици ирански войници са пристигнали в Сирия в последните 10 дни и скоро ще се присъединят към правителствените сили и техните ливански съюзници от Хизбула за голямо настъпление с руска подкрепа от въздуха. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на два анонимни източника в Ливан.

„Руските въздушни удари в близко бъдеще ще бъдат придружени от напредване на сирийската армия и нейните съюзници по земя“, казва единият събеседник на агенцията, представен като познавач на политическото и военното развитие на конфликта.

Той добавя, че е възможно наближаващите сухопътни операции да бъдат насочени към районите на Идиб и Хама.

Според двата източника цел на операцията ще бъде правителството на Башар Асад да си възвърне територии от бунтовниците. От това следва, че възниквал военен съюз между Русия и другите главни съюзници на Асад – Иран и Хизбула.

„Авангардът на иранските сухопътни войски започна да пристига в Сирия: войници и офицери специално за участие в тази битка. Те не са съветници. Става дума за стотици с оръжие и военна техника. Ще бъдат последвани и от други“ – е казал вторият източник, според когото в операцията ще се включат и иракчани.

Засега Иран подкрепя военно Асад преди всичко със съветници, отбелязва Ройтерс. Той мобилизира и шиитски доброволци, включително иракчани и някои афганистанци.

Ливанската шиитска групировка Хизбула, подкрепяна от Иран, се сражава заедно със сирийската армия от началния стадий на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews