Информационно затъмнение в Китай за #Panama Papers

OFFNews 05 април 2016 в 11:02 3014 6

Си Дзинпин

Снимка EPA

Президентът на Китай Си Дзинпин

Китайската държавна медия блокира съобщенията за обвързаността на близки на китайски лидери с офшорни сделки. Тези новини се цензурират дори в китайските социални медии, съобщи Би Би Си.

Не е незаконно китайските граждани да отварят офшорни компании. Въпреки това не се очаква от служителите на комунистическата власт в страната да се възползват от позициите си, за да облагодетелстват себе си и семействата си чрез връзките, които имат в партията. Повече от 300 000 партийни членове бяха наказани миналата година в рамките на антикорупционна кампания, организирана от президента.

В същото време, кореспондентът на Би Би Си съобщава, че документите, изтекли чрез журналистическото разследване "Досиетата от Панама", показват, че роднини на двама високопоставени китайски лидери имат офшорни компании, което е "срам" за хората в управлението на Китай.

Въпросните трима роднини са включени в списъка с акционери на компании, базирани в т. нар. "данъчни убежища", включително Британските Вирджински острови.

Известно е, че много семейства от китайския елит имат успешни бизнеси по света.

Документите, изтекли от адвокатската кантора "Мосак Фонсека", разкриват как това богатство е било управлявано в непрозрачни корпоративни структури, които оставаха скрити досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови