Бащата на Дейвид Камерън с офшорка в "Досиетата от Панама"

OFFNews 04 април 2016 в 18:06 3398 6

Бащата на британския премиер Дейвид Камерън - Иън Камерън, се появи в изтеклите "Досиета от Панама". 

Според документите той притежава офшорка, регистрирана на Бахамите - Blairmore Holdings Inc, която управлява финансите на заможни семейства и им е помагала да избягват плащане на данъци. Фондът носи името на семеен наследствен дом в Абърдийншър

В компанията са наети само бахамски жители и така компанията никога не е плащала данъци във Великобритания. 

Фондът е имал около 50 служители от Карибите, които са били натоварени с подписването на документите и са имали позиции като ковчежник и секретар. Измежду тях е и вече покойният свещеник Соломон Хюмс, който е бил и зам.-директор на фонда.

Офшорката е основана в началото на 80-те години на миналия век и съществува и до днес, след смъртта на Иън Камерън през 2010 г. 

През 2012 г. фондът се е преместил от Панама в Ирландия и в момента работата му се регулира от европейското законодателство. В момента Блеърмор управлява повече от 22 млн. паунда, пишат британски медии.

Разкритията поставят британския премиер в много неприятна ситуация, тъй като той има репутацията на яростен противник на данъчните измами. 

Освен това именно Великобритания насочи вниманието към проблема с данъчните оазиси през 2013 г., а от кабинета обявиха, че Лондон прави постъпки да убеди своите отвъдморски територии, много от които са данъчни оазиси да създадат регистри на лицата, които притежават компании в техните юрисдикции.

След като името на Иън Камерън се появи в "Досиетата от Панама" говорителката на британския премиер обяви, че Камерън вече е отговарял в миналото на въпроси за обвиненията срещу баща му. 

На въпроса дали семейството все още има пари в офшорката тя отговори: "Това е личен въпрос". 

Международният консорциум на разследващите журналисти разкри 11.5 милиона документа на базираната в Панама правна кантора "Mossack Fonseca", които показват как настоящи и бивши високопоставени политици, бизнесмени, знаменитости, спортни звезди са укрили милиарди долари чрез офшорни компании.

Blairmore Holdings Inc е бил дългогодишен клиент на "Mossack Fonseca".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!