И Португалия въстана

Владимир Йончев 30 септември 2012 в 02:55 2695 3

Протестът в Лисабон 28 септември 2012 г.
Протестът в Лисабон 28 септември 2012 г.

Португалия въстана срещу затягането на коланите, с които правителството се надява да спаси страната си от гръцкия сценарий. Над 50 000 души се събраха в Лисабон на протест срещу предвидените строги икономии, които съкращават разходите със 78 милиарда евро. Планът за спасяване на страната предвижда нови съкращения на разходите и увеличаване на данъците, които ще бъдат обявени в проектобюджета на правителството за 2013.

Около 50 000 бяха протестиращите и във втория по големина град Порто. Митинги имаше в още 30 града.

Мирният протест бе организиран от CGTP дойде, след като дясноцентристкото правителство запали народния гняв с обявеното увеличение на данъците. 

След критика от синдикатите, опозицията и бизнеса, правителството отмени увеличението, но сега планира нови алтернативни мерки, за да гарантира, че страната отговаря на фискалните цели за спасителния пакет от "Тройката" -  Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ.

Протестиращите преминаха през центъра на Лисабон, крещейки "Нека борбата продължи" и носеха плакати с надписи "Върви по дяволите тройката, искаме живота си."

"Преди една година министър-председателят ни каза, че решение за проблемите на страната е споразумение с тройката", заяви лидерът на CGTP Арменио Карлос в речта си пред претъпкания площад. "Но ние вече видяхме този филм в Гърция , това е път без изход, който ни тласка към пропастта ".

Протестът в Португалия дойде след една седмица на подобни шествия в Гърция, Испания и Италия срещу планираните строги икономии, предизвикани от дълговата криза.

Протестите бяха по-малки от цялата страна шествия на 15 септември, веднага след като бе обявено повишението на данъка.  Това накара около 500 000 души да излязат на улиците.

Поредна бурна вечер преживя Испания. Десетки хиляди обиколиха парламента и с възгласи "Огън да ги изгори" поискаха оставката на консервативното правителство на Мариано Рахой. Напрежението в Испания достигна връхната си точка в нощта на вторник срещу сряда, когато протестиращите се сблъскаха с полицията. Десетки бяха арестувани, имаше и голям брой ранени.

За да не се вижда колко са големи протестите в събота полицията забрани на телевизионните екипи и фотографите,  да изграждат скелета, от които да снимат множеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!