Испания въвежда тежки икономии

Лъчезар Вълев 27 септември 2012 в 10:43 2149 0

Масови протести срещу строгата фискална политика на испанското правителство събират хиляди по улиците на Мадрид. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Масови протести срещу строгата фискална политика на испанското правителство събират хиляди по улиците на Мадрид. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Испанското правителство ще представи в четвъртък нов план за икономически реформи в бюджета за 2013 г., предаде Би Би Си.

Очаква се също кабинетът да обяви дали страната ще поиска спасителен заем за икономиката си.

Новият бюджет предвижда строги икономически мерки и икономии.

По този начин Мадрид цели да избегне необходимостта официално да поискат заем от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Специалисти предвиждат, че антикризисните мерки ще бъдат още по-строги, отколкото през тази година, като се изчислява, че те могат да достигнат до 10 млрд. евро нови съкращения. 

В условия на рецесия и растящо ниво на безработица, страната е малко вероятно да се справи със ситуацията сама, коментират експерти.

Междувременно продължават масовите демонстрации срещу предвидените рестрикции.

Вчерашните сблъсъци пред парламента в Мадрид бяха кулминация на масова протестна акция под надслов "Обкръжи парламента".

Премиерът на страната Мариано Рахой заяви, че всички слоеве на испанското общество трябва да дадат някои жертви.

"Огромното болшинство от 47 млн. души, които живеят в Испания работи колкото може и дава най-доброто от себе си, за да изпълни голямата национална цел, към която се стремим всички - да излезе от икономическата криза", заяви испанският премиер. 

Допълнително напрежение се поражда и от факта, че редица региони, сред които Аналусия и Каталуния вече поискаха няколко милиарда финансова помощ от централното правителство в страната, за да се справят с тежкото финансово положение. 

Испания е страната с най-високо равнище на безработица в Еврозоната. Близо 25 на сто от испанците са без работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews