Хиляди оплакват Уго Чавес пред военната болница в Каракас (снимки)

Вероника Шербанова 06 март 2013 в 12:55 2185 1

Хиляди оплакват Уго Чавес. Снимка: ЕПА
Хиляди оплакват Уго Чавес. Снимка: ЕПА

Хиляди привърженици на Уго Чавес излязоха пред военната болница във венецуелската столица Каракас, където той прекара последните дни от живота си.

Те оплакват починалия Чавес и скандират „Ние сме Чавес!“ и „Революцията продължава“.

Полицията и армията в страната са в състояние на повишена готовност и заемат позиции на ключови места, като имат готовност за овладяване на безредици. Към момента обстановката остава спокойна, въпреки инцидент, при който колумбийска журналистка, отразяваща смъртта на Чавес, е била бита. В същото време няколко куршума са изстреляни във въздуха.

През следващите 30 дни постът ще заема вицепрезидентът Николас Мадуро, като през това време ще бъдат насрочени избори за президент. Именно Мадуро Чавес посочи за свой приемник, когато след президентските избори обяви, че битката му с рака продължава.

Заради болестта си Уго Чавес така и не положи клетва за президент след изборите през октомври миналата година.

Чавес претърпя четири операции през последната година и половина заради рак. Точната диагноза на венецуелския президент така и не беше оповестена официално, но се предполага, че става въпрос за рак в областта на таза.

За последен път Чавес се появи на публично място през декември, малко преди заминаването си за Куба, където беше последната му операция. В началото на януари стана ясно, че 58-годишният Чавес е получил белодробна инфекция. Няколко седмици по-късно венецуелските власти оповестиха, че той се е преборил с инфекцията.

В средата на февруари Уго Чавес написа в Twitter, че се е завърнал във Венецуела, където ще продължи лечението си. Чавес беше настанен във военната болница в Каракас, където отоново е получил тежка инфекция, съобщи вчера венецуелският министър на съобщенията Ернесто Вилегас.

Медиите във Венецуела написахапрез януари, че президентът е изпаднал в кома, но неговият заместник побърза да отрече това твърдение. Американският испаноезичен тв канал Univision пък съобщи, че Чавес се намира в специално оборудван подземен бункер в Хавана. Появиха се дори предположения, че президентът е починал.

На 15 февруари бяха публикувани две снимки на Чавес. На тях той е в болнична обстановка с две от дъщерите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови