Почина Уго Чавес

06 март 2013 в 07:47 4129 0

Уго Чавес СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Уго Чавес СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Венецуела Уго Чавес почина след тежка борба с рака, съобщават световните медии.

Чавес почина в столицата Каракас във вторник, а новината беше оповестена по държавната телевизия от вицепрезидента Никола Мадуро.

"Получихме информация, най-разтърсваща и най-трагична, която обявяваме на нашия народ, че в 16.25 часа (22.55 часа българско време), днес, 5 март, почина нашият команданте - президентът Уго Чавес Фриас, след като се бори срещу болестта в продължение на почти две години", заяви Мадуро с напиращи сълзи.

В страната е обявен седемдневен траур, а церемонията по погребението на венецуелския лидер ще бъде проведена в петък сутринта. Предстои да се вземе решение за мястото, където тялото на Чавес ще бъде положено. Тялото на венецуелския лидер Уго Чавес ще бъде положено за поклонение в продължение на три дни във военната академия в Каракас от сряда до възпоменателната служба, която ще бъде извършена в петък в присъствието на чуждестранни лидери, предаде АФП.

Чавес води борбата срещу рак на таза от юни 2011 г., като здравословното му състояние се влошило критично в последните му часове. За смъртта на Чавес се заговори от няколко дни, като се появиха информации, че това се крие от обществеността.

Полицията и армията в страната са в състояние на повишена готовност и заемат позиции на ключови места, като имат готовност за овладяване на безредици.

В дълга реч Мадуро обвини за състоянието на Чавес САЩ и съобщи, че Венецуела експулсира военновъздушния аташе в посолството на САЩ в Каракас Дейвид Дел Монако, който е обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили", съобщи БГНЕС.

Според Мадуро опитите на империализма да дестабилизират страната са предизвикали раковото заболяване на президента Уго Чавес. 

Уго Чавес е на власт от 1999 г. През октомври 2012 година той отново бе избран за още един шестгодишен мандат. Скоро след това - на 11 декември - той замина за четвърта операция в Куба. Наскоро той бе докаран от Хавана директно във военната болница в Каракас.

Оттогава досега Чавес така и не се появи публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови