Хакери на Кремъл пробиха системата на американските демократи

Кристияна Атанасова 15 юни 2016 в 18:01 4413 8

Руски хакери, назначени от Кремъл, са пробили системата на Националния демократически комитет и са си осигурили достъп до цялата информация за Доналд Тръмп, с която разполага партията на опонента му Хилъри Клинтън, пише "Уошингтън поуст".

Нарушителите можели да следят всякаква кореспонденция между членовете на комитета. Говорител на руското посолство каза, че не е уведомен за тези нарушения.

Някои от хакерите са имали достъп до мрежата на комитета от около една година, но наскоро всички са били изхвърлени от онлайн системата след „чистка“, уведомиха негови представители.

Според експерти не е открадната никаква финансова или лична информация, което показва, че става дума за традиционен шпионаж, а не за работа на криминални хакери.

Пробивът в системата е пример за интереса на Русия към политическата система на САЩ и желанието й да разбере силните и слабите страни на потенциалния президент.

Начинът, по който е извършен пробива в системата, показва колко е решена Русия да проследи стратегиите на САЩ - от Белия дом и Държавния департамент до всяка политическа кампания.

Президентът на фирмата CrowdStrike, наета да се справи в последствията от пробива, споделя, че това е работата на всяка чужда разузнавателна служба - да събира информация за противниците си.  

Руският президент Владимир Путин говори благоприятно за Тръмп, който призова за по-добри отношения с Русия. Но за разлика от Клинтън, която руснаците отдавна следят, Тръмп не е бил в политиката толкова дълго и затова чуждестранните разузнавателни агенции сега събират информация.

В интервю за "Телемундо" Клинтън нарече този пробив тревожен и сподели, че ако тя стане президент, киберсигурността ще бъде един от проблемите, върху които ще се фокусира.

От CrowdStrike казват, че според тях в системата най-вероятно е проникнато чрез „spearphishing” имейли, разпространени сред служителите. Тези имейли най-често изглеждат като пратени от колега, но съдържат линк, който вкарва заразен софтуер и по този начин позволява на хакерите да проникнат в даден компютър.

Адвокатът на комитета Майкъл Съсман заяви, че продължава разследването по случая, но изглежда не е открадната финансова информация, нито такава за гласоподаватели, служители и спонсори.

От CrowdStrike са инсталирали специален софтуер на всеки компютър, за да могат да проследят опитите на руски кибершпиони да проникнат отново в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

6

ELPIDA

15.06 2016 в 23:34


Αγαπημένη μου,Principessa, будем драться вместе...до конца победьi...и будем танцевать с Дональдом вальс ...

https://www.youtube.com/watch?v=mmCnQDUSO4I

77927

4

El Commandante

15.06 2016 в 22:21

"Ел Данте- веднага си признайте!

Или беше Льо Проф?!"


Ние бехме да, беше тийм ефорт.
Ако не слушате, ше ви покажем снимки по на Хилъри по бельо, гледката уверявам ви подкосява краката и на най-силните сред нас...

21668

2

Руслан

15.06 2016 в 19:56

Хехехе възраждат се вицовете от студената война.