Хакери блокираха болница в САЩ, искат откуп от 3.6 млн. долара

OFFNews 17 февруари 2016 в 11:55 3682 0

Хакери блокираха компютърната система на холивудската Презвитерианска болница в Лос Анджелис, щата Калифорния, предаде ТАСС. Те поискаха откуп от 3,6 млн. долара за възстановяване на достъпа до нея за персонала, съобщи телевизия “Фокс Нюз“.

С разследването на случая са се заели полицията на Лос Анджелис и Федералното бюро за разследване (ФБР). Те препоръчват на служителите в медицинското заведение да не включват както служебните, така и собствените си компютри, до разрешаването на проблема.

Действията на хакерите частично парализираха работата на болницата, която е принудена да прехвърля много пациенти за лечение в други болници на мегаполиса. Няма достъп до базата данни на пациентите, медицинските им досиета, резултатитеот изследвания, изпратени по електронна поща. Не се извършва компютърна томография и други подобни процедури.
Засега не може да се установи как хакерите са успели да блокират достъпа до системата. Не е ясно и дали са се опитали да източат лични данни за пациентите и персонала, дали са инсталирали вируси.
Засега болничната администрация категорично отказва да плати откуп.
Хакерите са осъществили кибер атаката преди седмица, но за нея се разбра едва във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови