Гутериш в шок след руските ракети над главата му в Киев

OFFNews 29 април 2022 в 09:06 1494 1

Снимка Укринфо

„Генералният секретар на ООН ми каза, че е шокиран от това, че Русия извършва ракетна атака срещу Киев, докато той е в града за разговори с президента Зеленски. Украйна го нарича "отвратителен акт на варварство" - и "пощенска картичка от Москва" – написа в туит след интервюто си с Антониу Гутериш на фона на нощното небе на Киев Бен Браун от Би Би Си.

Ракетите удариха Киев по време на посещението на генералния секретар на Антониу Гутериш в града, и след като той разкритикува Съвета за сигурност на собствената си организация. Генералният секретар на ООН каза, че Съветът не е успял да предотврати или сложи край на войната в Украйна и добави, че „това е източник на голямо разочарование, безсилие и гняв". „Нека бъда ясен (Съветът) не успя да направи всичко по силите си, за да предотврати и сложи край на тази война“, заяви Гутериш пред Бен Браун.

Задачата на 15-членния Съвет за сигурност на ООН е да гарантира глобален мир и сигурност, но беше изправен пред критики, в т. ч. и от правителството на Украйна, че не е предприел никакви действия от началото на войната. Русия, като един от петте постоянни членки на Съвета е наложила вето на повече от една резолюция по конфликта.

Антониу Гутериш защити в същото време организацията, която оглавява и обясни, че докато Съветът за сигурност е бил "парализиран", ООН е предприемала и други действия. „ООН това са и 1400-те служители в Украйна, които работят за предоставяне на помощ, храна, пари и други форми на подкрепа“, каза той пред Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови