Грета Тунберг пак е номинирана за Нобелова награда за мир

OFFNews 03 февруари 2020 в 21:42 2689 1

Двама шведски депутати номинираха сънародничката си Грета Тунберг за Нобелова награда за мир за 2020 г., съобщи Асошиейтед прес. Номиниралите Тунберг са Йенс Холм и Хакан Свенелинг, членове на шведската Лява партия. Те обявиха, че Тунберг "е работила усърдно, за да накара политиците да си отворят очите за климатичната криза" и "действията, които ограничат емисиите и се съобразяват с Парижкото споразумение следователно са мироопазващ акт".

Кандидатурите през 2020 г. трябваше да бъдат представени до 1 февруари.

Споразумението от 2015 г. призовава държавите да ограничат повишаването на температурата на Земята, заради която се разтапят ледниците и покачват нивата на водата. Правителствата са задължени да представят национални стратегии, за ограничаване на емисиите и да се ограничи под 2 градуса покачването на термометрите.

Седемнайсетгодишната Тунберг призовава учениците да пропуснат училище и да се присъединят към протестите, като настояват за по-активни действия. Това движение значително надрасна границите на Швеция. Поддръжници на екоактивистката никнат навсякъде по света.

Трима представители на норвежкия парламент номинираха Тунберг миналата година.Тогава тя загуби от етиопския премиер Абий Ахмед Али.

През 2019 г. екоактивистката бе сред четиримата носители на Награда „Райт Лайвлихуд", възприемана като "алтернативния Нобел". Тя също бе избрана за Човек на годината от списание "Тайм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови