Говорителят на Ердоган: Турски кораб е готов да тръгне веднага за евакуацията на хората от `Азовстал`

OFFNews 14 май 2022 в 19:39 10054 4

Ибрахим Калън, говорител на президента на Република Турция

Снимка Sözcü Gazetesi

Говорителят на турския президент Реджеб Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че Турция е готова да евакуира от Азовстал бойците и цивилните.

Анкара е готова да изпрати кораб за евакуация на украинските бойци и цивилните от мариуполския комбинат „Азовстал“. Това съобщи в събота официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън в интервю за Ройтерс.

„Съгласно плана, евакуираните от големия металургичен комбинат „Азовстал“ хора, ще бъдат транспортирани по суша до пристанището Бердянск, което също като Мариупол се намира на Азовско море. Турски плавателен съд ще ги преведе през Черно море до Истанбул. Ако това може да бъде осъществено по този начин, ние ще се радваме да го направим, ние сме готови. Всъщност нашият кораб е готов да тръгне и да достави ранените войници и други цивилни лица в Турция", каза говорителят на Реджеп Тайип Ердоган. .

По-рано вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук обяви желанието на Киев да подпише документ за това, как да бъде извършена евакуацията от „Азовстал“. По нейните думи е започнал нов кръг от преговори около пътната карта за евакуация, като в него участва Международният комитет на Червения кръст. Верешчук заяви още, че Турция ще действа като посредник в настоящия кръг от преговори, а самата евакуация ще се извърши на няколко етапа, първият от които се отнася до тежко ранените. На 7 май украинският вицепремиер съобщи, че всички цивилни са били евакуирани от територията на завода.

На 21 април руският президент Владимир Путин на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу нарече щурма на „Азовстал“ нецелесъобразно и нареди да бъде отменено, като инструктира военните да блокират индустриалната зона. На 4 май Шойгу съобщи, че остатъците от украинската военна групировка са били надеждно блокирани по целия периметър на „Азовстал“, руските въоръжени сили продължават с опитите да ги убедят да предадат оръжието си и да пуснат цивилните граждани.

Преди два дни за плана за евакуация на блокираните в „Азовстал“ в Турция говори и лидерът на кримските татари Мустафа Джемильов. Той съобщи, че Ердоган е имал на два пъти разговор с руския президент Владимир Путин по темата, а Ибрахим Калън е коментирал въпроса с военния министър Шойгу. Корабът, който Турция е подготвила да отплава, може да побере ок. 1000 души. Турция поема ангажимент, че до края на войната евакуираните ще бъдат „гости на нашата страна“, т. е. до приключването на войната в Украйна те няма да участват във военни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

3

Един

14.05 2022 в 23:49

Пристанището все още е минирано, а на нашите им свърши храната и ДНР е доставило продукти.

-60

2

офф бее

14.05 2022 в 23:41

Врътки, врътки...ай ходи да нанкаш, че мама ще те напляска!