Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Генерал Армагедон поема ПВО, ще пази Русия от украински ракети в тила

Общовойсковата ПВО е предадена на подчинение на Въздушно-космическите войски на Русия

OFFNews 27 февруари 2023 в 18:57 8041 5

Снимка

Сергей Суровикин и Владимир Путин

Общовойсковата противовъздушна отбрана (ПВО) на руската армия е изведена от подчинението на Сухопътни войски и е поставена под командването на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия. За това съобщи ТАСС с позоваване на два неназовани източника в Министерството на отбраната. Командващ на ВКС е генерал Сергей Суровикин, наричан помпозно Генерал Армагедон, който изтегли руската армия от Херсон при украинското контранастъпление.

Ако приемем, че в Украйна Суровикин беше централен нападател, сега поема вратарския пост и ще трябва да лови ракетите, които Киев изпраща към руска територия и по частите и подразделенията на армията в зоната на бойните действия, коментират в рускоезичните социални мрежи.

ТАСС уточнява, че официално потвърждение от МО още не е постъпило, но първоначалната информация вече е повод за анализи, коментари и спекулации.

ВКС и досега си имаха собствени подразделения за ПВО. Общовойсковата ПВО, която предават сега на Генерал Армагедон се отличава от тях с това, че е предназначена за съпровождане и прикритие на подразделенията при водене на бойни действия по суша, на земята.

На 8 януари м. г. Сергей Суровикин пое длъжността на командващ на Обединената група войски на РФ в Украйна и Кремъл възлагаше големи надежди на известния с жестокостта си от Сирия генерал. На 11 януари на поста му беше поставен началникът на Генералния щаб на ВС на РФ Валерий Герасимов.

Както съобщава The Moscow Times министерството на Сергей Шойгу е решило да смени подчинението на общовойсковата ПВО след серията удари по тила на руската армия, в това число през последните дни срещу завзетия още през миналата пролет Мариупол. Тогава Киев загадъчно обяви, че Мариупол вече не е недосегаем за ВСУ.

Порталът ТСН от своя страна прави коментар, че случващите се в руската армия кадрови промени от последните седмици и дни говорят за начало на противопоставяне във военните среди и сред участващите в бойните действия. Кремъл, според авторите на коментара, иска да дистанцира армията от миналите неуспехи и да я подготви за нова крупномащабна атака в Украйна. На такава позиция за кадрилите в МО на РФ е и Институтът за изследване на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

27.02 2023 в 21:39

Те това е "дългата скамейка" от генерали на Владимир Ботоксный Первый.

865

4

Constanza

27.02 2023 в 21:32

Ама едни прякори си избират... И всичките гледат като Гроп.

1005

3

eagle60

27.02 2023 в 20:40

Руснаците имат много точни крилати (военно-космически) фрази: «Хотели как лучше, а получилось как всегда» . Или с други думи "опят обосралис"!

345

2

Джендо Джедев

27.02 2023 в 19:13

Хахахахаха! На тоя евнух по-добре да му дадат да пази женската баня в Кремъл. Няма да пипне придворните дами с пръст, гаранция! Щото ако ще пази Рашка както завзе Донбас... майко мила! Украинците направо да готвят бойните гъски от сега! :D

Иначе виждаме типичната за соца тактика - някой началник одриска повереното му предприятие и от горе вземат, че го "накажат" - махат го от това предприятие и го назначават за началник в друго... Тия май още не са загряли защо соцът се сплу. Е, няма и да загреят. :D

2073

1

Johnny B Goode

27.02 2023 в 19:05

Добро и навременно решение на великия многоходов стратег. Напълно по плана на специалната операция.
Армагедонът наистина се очаква скоро време да е в тила.
 
X

Подкастът на OFFNews