Генерал Армагедон е снет от длъжност, остава на разположение на министерството на отбраната

OFFNews 22 август 2023 в 17:55 4896 4

Снимка Колаж mavink

Руският генерал Сергей Суровикин, когото руската и проруската преса титулуваха като Генерал Армагедон е снет от длъжността главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Руската федерация съобщи бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов. Венедиктов се позовава на указ на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу, макар до момента този указ да не е обнародван. Суровикин не уволнен от армията, а е оставен на разположение във военното министерство.

Суровикин е считан за глава на вътрешноармейската опозиция на Шойгу и Валерий Герасимов и минава за близък до Евгени Пригожин. Генералът изчезна от публичното пространство още по време на опита за метеж на ЧВК "Вагнер", а в последната си публична проява, записана вероятно под диктат на военното ръководство на армията и силовите структури, призоваваше вагнеровци да се опомнят.

Принципно добре информираният телеграм канал "Рибар", поддържан от бивши служители на пресслужбата на руското министерство на отбраната, твърди, че от няколко дни новината за официалното отстраняване на шефа на ВКС не е новина за кръга осведомени лица. Официалният указ нищо не променя, тъй като генералът беше отстранен фактически много по-рано, по време на метежа.

"Държаха бившия главнокомандващ на ВКС н Русия в началото в Лефортово, за разпити, а след това при по-комфортни условия - имаше контакт по телефона със съпругата си, разговаряше свободно на отвлечени теми без да разкрива мястото на пребиваването си. За световните и украинските средства за масова информация всичко си беше ясно и така, правеха се най-невероятни предположения, които в никакъв случай не бяха комплимент за ВС на РФ", пише "Рибар".

Каналът добавя също така, че "за съжаление в руските реалности горе не разбират твърде (или обратно, чудесно разбират), че има командири символи. И каквито и да са били, и както и да не са се харесвали на някого, подобни решения ще предизвикат обществен резонанс. При нас всичко е по старому - ако някого за нещо го критикуват, значи критикуваният със сигурност е прав. Проверено е от разследванията на Льоша (Алексей) Навални. Лошо в дадената ситуация е това, че командирите, ползващи се с подкрепата на войниците, излизат в оставка, отстраняват ги или ги изпращат в безсрочен отпуск. Има и изключения - същият Теплински или Лапин. Закона отстраняването на Суровикин не е непременно присъда, а е възможно да е временна мярка".

Малко в по-различен дух коментира низвержението на генерал Суровикин друг популярен канал "Двамата майори". "Искренно не разбираме ажиотажа около новините. Всички новини се случиха преди няколко месеца, а техните причини и условия се създаваха с години. Прераждането на руската армия от телевизионно шоу за танкови биатлони и отчетно-презентативни войски върви крайно бавно, но върви. Гражданите, достигнали високи звания и длъжности с годините няма от раз да оставят постовете си и да поканят на своите места истински бойни офицери. Но смяната непременно ще настъпи, ако държавата смята да оцелее като едно цяло в това противостояние", коментират иносказателно "майорите", визирайки, вероятно, гражданина Шойгу. Каналът "Беларуски силовик" пък пише, че "по веритикала са отстранени всички протежета на Суровикин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

23.08 2023 в 10:16

Православна руССия кръщава своите касапи по библейски, машалах...

22548

3

dolivo

23.08 2023 в 09:11

Палач и касапин обикновен

4638

2

Того

23.08 2023 в 05:57

Да е*а и изрода, да е*а. Достоен наследник на военният престъпник Жуков.

2073

1

Johnny B Goode

22.08 2023 в 18:02

Генерал Армагедон, молим ви се. Сигурно е устроил страшен съд над няколко нещастни сирийски козари.
Рашките и пропагандистите им са такава патетика, че чак смях да го хване човек.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки