Гърция трябва да приеме 6 закона за 10 дни, преди нов заем от ЕС

OFFNews 13 юли 2015 в 15:13 10895 7

Снимка бТВ

Съветът на Европейския съюз публикува официалния документ със споразумението за Гърция. От текста става ясно, че страната има два дни, за да приеме ред закони. Срокът за друга част е 22 юли. 

До сряда правителството и парламентът в Атина трябва да одобрят унифициране на ДДС ставките и разширяване на данъчната основа, както и да приемат първоначални мерки за подобряване на устойчивостта на пенсионната система. Пак до 15 юли е срокът на властта в Гърция, за да гарантира пълната независимост на статистическата служба ЕЛСТАТ. Атина трябва да въведе и полуавтоматична система за ограничаването на бюджетните разходи в случай на преразход възоснова на взаимодействие с фискален съвет. 

Седмица по-късно - до 22 юли, Гърция трябва да приеме нов Граждански процесуален кодекс, който да ускори съдебните процеси и да намали разходите. Пред страната стои и скорошното решаване на проблема с прилагане на Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките. 

Едва на основата на гласуването на тези текстове от парламента в Атина ще бъде възможно началото на преговори по трета спасителна програма - нов заем от ЕС. 

Изискванията пред Гърция: 

Преразглеждане на колективните трудови договори.

Решителни действия спрямо неизрядните платци по кредити.

Избягването на политически назначения в банките, както и в гръцкия фонд за финансова стабилност.

Като възможна мярка е отбелязано продължаването на приватизацията на енергопреносната мрежа, освен ако не бъдат намерени други заместващи мерки.

Гръцките власти ще разработят приватизационен график, а Атина се съгласи с предложението да прехвърли държавни активи на стойност 50 милиарда евро в независим фонд. Този фонд ще се намира в Гърция, ще бъде управляван от гърци, но под надзора на институциите на ЕС. 

Гръцкото правителство поема обещанието за деполитизация на държавната администрация и за намаляването на нейните разходи.

Всички тези мерки ще бъдат предприети по график, одобрен от институциите на ЕС. В Гърция ще бъдат изпратени наблюдатели от европейските институции, които ще следят за спазването на графика и за извършената по него работа. 

На Атина се отпуска спешен заем от 7 милиарда евро до края на юли и 5 милиарда евро за август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!