"Комунистите са виновни за Гърция, те харчат готови пари"

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 09:08 13495 20

Гърция е част от ЕС и Еврозоната, но в нея са запазени старите патриархални отношения и икономиката й не е системно модернизирана. Това коментира изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян по бТВ. 

„Модерната история на Гърция е около 200-годишна. 90 години тя е била или в просрочие, или в дефолт. Европа казва „Ние ви ценим като член на ЕС, но не може през 15-20 години да идвате с паничката”, коментира банкерът, като подчерта, че са несериозни теориите за конспирация срещу южната ни съседка.

По думите му до момента дълговете, опростени на Гърция, са сравними с няколко години бюджета на страна като Чехия: „В Гърция има едно високомерие, което включва и задължението, че всички останалите трябва да им плащат, защото били измислили демокрацията”.

Според Хампарцумян, сегашната ситуация е плод на действията на „няколко поред безотговорни гръцки правителства”, като сегашното е своеобразен връх, „защото са едни комунисти, всички хора знаят как харчат готови пари не могат да създават стойност”.  

„Ципрас отиде при Путин по стар комунистическо-комсомолски обичай, но Русия вече не е СССР и не може да хрантути с такива огромни суми някой, който не може да си плати сметката”, заяви шефът на „Булбанк”. 

Според него връщане на драхмата е „катастрофален сценарий”, защото изтеглените през последните месеци 40-50 млрд. евро кеш ще смачкат националната валута. Така в крайна сметка икономиката ще се евроизира или доларизира като в Ливан и Куба – ще има някаква много слаба местна валута, която никой не иска.
По отношение на приватизацията, Хампарцумян беше категоричен – до нея ще се стигне или в рамките на поисканото от Брюксел или по-принуда след това.

Възможно ли е у нас да се случи нещо подобно? „Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 22:42

на тази банка .Беше кошмар

13.07 2015 в 18:21

Хампарцумян отдавна е нов човек, демократично се изказва, готено, след като му казахме в нета, че не може да размахва пръст от плазмите ни, че не сме разбирали от банкиране, финансиране и как да сме харчели "дебелите" си заплати...

13.07 2015 в 15:52

Сега аз Хампарцумян го разбирам напълно, важна част от работа му е да бърбори по телевизията и да създава впечатление, че Булбанк се управлява от умен и можещ мениджър, наясно с тънкостите на банкерската професия. За това все пак му плащат.
Сега че Левон е умен и в много отношения способен човек е напълно вярно.
Повечето хора съдейки по форумите разбира се не са наясно, какво точно прави човек в неговата позция. Основното, което трябва да прави е да наема добри хора, не някакви велики финансови чудеса (това е в сферата на Сорос, но тези от вас които следят изявите на Сорос ще знаят, че той макар и милиардер е левичар от типа на Кейнс, демек човек на здравия разум).
Голяма част от работата в банки от типа на българските е рутинна и се базира на добре изучени модели и няма много място за творчество и импровизация или за велики решения на лидера отгоре.
Най-креативният български банкер вероятно е Цветан Василев, само дето той не управляваше банка, а нещо средно между пирамида и лична спестовна касичка.

13.07 2015 в 15:50

Само физиономията е достатъчна...

13.07 2015 в 15:43

До 15, напълно съм съгласен с теб, освен за конспирацията. Няма конспирация, всичко това е ясно и логично следствие от начина на действие на еврозоната.
Както финансовата криза в САЩ беше ясно и логично следствие от лихвената политика на Федералния резерв и отслабените законови регулации.
Също толкова ясно и логично е че банките, като почнат да генерират загуби (най-вече на виртуалните пари, които са създали) ще се опитат да прехвърлят тези загуби на обществото. Няма нищо неочаквано и нелогично. Вярно и акционерите им (част) загубиха, но не и скъполатените мениджъри, които ги вкараха в батака.
Учудващо на пръв поглед е че правителствата се съгласиха на подобни национализации на загубите, но е учудващо само на пръв поглед.

13.07 2015 в 15:20

ДО 7 Николай10:41 13 юли 2015

То е ясно, че не е виновен който е изял баницата, а който му е дал. Така и за Гърция. Народа е получавал заплати и пенсии, даже 13-та и 14-та. А защо са продължавали да им дават??? Нима тези дето са давали заемите не са били на ясно, че Гърция неможе да връща толкова много заеми? Ти ако даваш на някого заем няма ли да проучиш какво е неговото състояние? Освен това как така дълговете към частни банки се оказват дългове към държави? С други думи частни банки са давали парите и когато са видели, че няма как да си ги вземат, буквално са набутали тези дългове /продали са ги/ на държавите. Ами това си е чисто конспиративно създаване на криза!

13.07 2015 в 12:21

Абе хубаво ми цъкате минуси, ама не знаете ли че когато има заем винаги има две страни, едната дето дава, другата дето взима. И това че лихвата е по същество отражение на очакването на риск.
Ако не ви кефи социализма пишете против Меркел. Все пак тя и другите европейски лидери национализираха дълговете на Гърция, което си е чист социализъм.

13.07 2015 в 12:08

Хампарцумян да си гледа поста, който получи като награда за "успешната" приватизация, която ръководеше 1997-2001 г. С тия опорни точки, които декламира изглежда смешен.

13.07 2015 в 11:39

Радвам се че смяташ че ме бива в лалджийството, значи може да съм следващия шеф на Булбанк :)

13.07 2015 в 11:36

Николай - опитен си в лаладжийстването явно - от 9 кладенеца вода носиш, само и само да излязат невинни комунистите. То и времето може да е било по-топло и да са ползвали повече ток, ама те са го ползвали. Като имаш пари за Голф и искаш да караш БМВ като германците - рано или късно задлъжняваш. И ако питаш какво е общото - не са виновни Германците, че правят добър продукт, та гърците са задлъжняли към тях. Ако имаше хубави фордове - щяха да са задлъжняли към Щатите.