"Комунистите са виновни за Гърция, те харчат готови пари"

OFFNews 13 юли 2015 в 09:08 14342 20

Гърция е част от ЕС и Еврозоната, но в нея са запазени старите патриархални отношения и икономиката й не е системно модернизирана. Това коментира изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян по бТВ. 

„Модерната история на Гърция е около 200-годишна. 90 години тя е била или в просрочие, или в дефолт. Европа казва „Ние ви ценим като член на ЕС, но не може през 15-20 години да идвате с паничката”, коментира банкерът, като подчерта, че са несериозни теориите за конспирация срещу южната ни съседка.

По думите му до момента дълговете, опростени на Гърция, са сравними с няколко години бюджета на страна като Чехия: „В Гърция има едно високомерие, което включва и задължението, че всички останалите трябва да им плащат, защото били измислили демокрацията”.

Според Хампарцумян, сегашната ситуация е плод на действията на „няколко поред безотговорни гръцки правителства”, като сегашното е своеобразен връх, „защото са едни комунисти, всички хора знаят как харчат готови пари не могат да създават стойност”.  

„Ципрас отиде при Путин по стар комунистическо-комсомолски обичай, но Русия вече не е СССР и не може да хрантути с такива огромни суми някой, който не може да си плати сметката”, заяви шефът на „Булбанк”. 

Според него връщане на драхмата е „катастрофален сценарий”, защото изтеглените през последните месеци 40-50 млрд. евро кеш ще смачкат националната валута. Така в крайна сметка икономиката ще се евроизира или доларизира като в Ливан и Куба – ще има някаква много слаба местна валута, която никой не иска.
По отношение на приватизацията, Хампарцумян беше категоричен – до нея ще се стигне или в рамките на поисканото от Брюксел или по-принуда след това.

Възможно ли е у нас да се случи нещо подобно? „Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!