Гърция остава в еврозоната до сряда

OFFNews 13 юли 2015 в 07:39 6070 9

Гърция остава в Еврозоната поне до сряда. Това решиха на продължилото над 14 часа заседание финансовите министри от икономическата зона. 

Лидерите на Гърция, Германия и Франция са постигнали „компромис" на продължилите цяла нощ преговори. Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са изготвили компромисен проект, с който да бъде запазена Гърция в еврозоната.

На вчерашната среща на върха е достигнат консенсус за условията, при които да се даде начало на трета помощна програма за Гърция, за да се гарантира оставането й в еврозоната. Първата стъпка, която трябва да направи Атина обаче е парламентът да приеме най-късно утре вечер съгласуваните с кредиторите структурни реформи. Между тях са законопроекти за приватизацията, пенсионната и данъчната система, уточнява БНТ. 

В сряда ще се състои нова среща на Еврогрупата, на която да се направи оценка на постигнатия от гръцката страна напредък и евентуално да се даде старт на преговори за трета тригодишна програма за кредитиране на Атина. Участниците във вчерашната среща категорично изключиха възможността за краткосрочни заеми на двустранна основа от отделни държави.

Гърция направи в четвъртък пакет от предложения за реформи в замяна на нов заем на стойност 53,5 милиарда евро, за да може да покрие задълженията по заемите си до края на юни 2018-та. В пакета предложения присъстваха увеличение на ДДС за туристическия сектор и данък лукс. Освен това беше предвиден и строг календар за приватизациите, както и намаляване на разходите за пенсии през следващата година, като се сложи край на ранното пенсиониране.

Срещата вчера беше белязана от крайно емоционално разделение между лидерите, повечето от които не бяха готови да поемат отговорност за излизане на Гърция от еврозоната. Гръцкият премиер Алексис Ципрас искаше спешна сделка, за да могат гръцките банки да получат помощ от Европейската централна банка още днес. Това обаче не се случи, въпреки предупрежденията на президента на финансовата институция Марио Драги, че гръцките банки са в критично положение и има спешна нужда от сделка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!