Гардиън: Как САЩ подпомогна въздигането на "Ислямска държава"

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2015 в 17:30 9811 8

Снимка sxc.hu

Войната срещу терора, този безкраен поход, който започна преди 14 години от Джордж Буш, се оплита във все по-гротескни деформации. В понеделник, 1 юни, съдебният процес в Лондон срещу шведския гражданин Бхерлин Гилдо, който беше обвинен в терористични действия на територията на Сирия, пропадна, след като се разбра, че британското разузнаване е въоръжавало същите бунтовнически групи, в които обвиняемият е участвал.

Това пише авторът на британския вестник "Гардиън" Шеймъс Милн, който анализира пътя на въздигането на власт на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Прокуратурата се отказа от случая, очевидно за да избегне срама на разузнаването. Защитата защити тезата, че продължаването на съдебния процес би било "оскърбление на правосъдието", тъй като има достатъчно доказателства, че Британската държава лично е набавяла "широка подкрепа" за въоръжената сирийска опозиция.

И под "подкрепа" се имаше предвид не само "несмъртоносната" такава (бронежилетки и военни машини), ами и тренировки, логистична подкрепа и тайното снабдяване с "огромна бройка оръжия". Докладите доказват, че МИ6 си е сътрудничела с ЦРУ в поддържането на канали за износ на оръжие от либийските складове към бунтовниците в Сирия през 2012 г. след падането на Кадафи, пише той.

Очевидно, че абсурдът да пратиш някого в затвора за нещо, което министрите и техните правоохранителни органи вършат собственоръчно, се оказа твърде голям. Но това е просто най-пресният подобен случай. Не чак толкова късметлия се оказа шофьорът на такси от Лондон Анис Сардар, който получи доживотна присъда една нощ по-рано, задето през 2007 г. е участвал в съпротивата срещу окупацията на Ирак от силите на САЩ и Англия. Въоръжено противопоставяне на незаконни инвазия и окупация очевидно не отговаря на дефиницията за тероризъм или убийство, включително и по Женевската конвенция.

Но тероризмът в момента е заел полезрението на наблюдателя. И никъде другаде по света това не важи с по-голяма сила отколкото в Близкия изток, където днешните терористи са утрешните борци срещу тиранията, а съюзниците стават врагове - често след конферентен разговор със западен политик и неговата объркваща прищявка, посочва Милн.

През последната година САЩ, Великобритания и останалите западни сили отново се върнаха в Ирак, предполагаемо за да унищожат свръхсектантската групировка "Ислямска държава" (по-известна като Ал-Кайда в Ирак). Това се случи, след като ИД превзе огромни територии от Ирак и Сирия и самопровъзгласи създаването на Ислямски халифат.

Кампанията не върви добре. Миналия месец ИД превзе иракския град Рамади, докато от другата страна на несъществуващата граница силите й превзеха сирийския град Палмира. Официалният франчайз на Ал-Кайда - Джабхат ан-Нусра, също бележи успехи в Сирия.

Някои иракчани се оплакаха, че САЩ си седи със скръстени ръце, докато всичкото това се случва. Американците пък настояват, че се опитват да избегнат цивилни жертви и твърдят, че постигат значителен успех. Неофициално запознати лица казват, че не искат ги видят как удрят по сунитски региони в една сектантска война и по този начин да рискуват да разстроят сунитските си съюзници отвъд Персийския залив.

Според него светлина върху това как се стигна дотук хвърлят наскоро разсекретени доклади на американското разузнаване, написани през август 2012 г., които обезпокоително предвиждат и - дейно приветстват - възможността за "Салафитско княжество" в Източна Сирия и контролирана от Ал-Кайда "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. В рязък контраст с тогавашните западни твърдения разузнаването към министерството на отбраната на САЩ (DIA) идентифицира в доклада си Ал-Кайда в Ирак (която става ИД) и нейни приближени салафити като "главните движещи сили на бунта в Сирия" - и заявява, че "западните страни, страните от Персийския залив и Турция" подкрепят усилията на опозицията да вземе контрол над Източна Сирия.

Повишавайки "възможността за установяване на провъзгласено или непровъзгласено Салафитско княжество", докладът на Пентагона продължава - "именно това е нещото, което искат силите на опозицията, за да изолират режима в Сирия, който е считан за стратегическа точка в шиитската експанзия (Ирак и Иран)".

Което описва доста добре случилото се 2 години по-късно. Докладът не е политически документ. Той е сериозно редактиран и има неясноти в изказа. Но изводите са ясни. Година след началото на бунта в Сирия САЩ и съюзниците й не само подкрепяха и въоръжаваха опозицията, за която знаеха, че се доминира от екстремистки сектантски групировки - те са били подготвени да одобрят създаването на някакъв вид "Ислямска държава" като своего рода сунитски буфер, който да отслаби Сирия - въпреки "смъртната опасност" за единството на Ирак.

Това, разбира се, не означава, че САЩ са създали "Ислямска държава", въпреки че някои от съюзниците й от Персийския залив със сигурност са изиграли роля в това - както спомена миналата година вицепрезидентът на Щатите Джо Байдън. Но в Ирак нямаше никаква Ал-Кайда, докато САЩ и Великобритания не нападнаха. А Америка определено използва съществуването на "Ислямска държава" срещу други сили в региона като част от по-мащабния си план за запазване на западен контрол, смята журналистът.

Сметките се объркаха, когато ИД започна да обезглавява западняци и да публикува изстъпленията си в интернет, а страните от Персийския залив в момента подкрепят други групировки в сирийската война като Джабхат ан-Нусра например. Но навикът на САЩ и на Запада да се заиграва с джихадисти, от който се опариха, датира поне от 80-те години на миналия век и войната срещу СССР в Афганистан, която тласна Ал-Кайда под опекунството на ЦРУ.

Той беше пренастроен по време на окупацията на Ирак, когато силите на САЩ, водени от генерал Дейвид Петреъс, спонсорираха мръснишка война в стил Ел Салвадор между сектантски отряди на смъртта, за да отслаби съпротивата на Ирак. Същото се повтори през 2011 г. по време на ръководената от НАТО война в Либия, където миналата седмица "Ислямска държава" завладя родния град на Кадафи Сирт.

Всъщност политиката на Запада и САЩ в унищожителния пожар, който е Близкият изток в момента, е класически пример на имперската тактика "разделяй и владей". Американците бомбардират едни бунтовници, докато подкрепят други в Сирия, и провеждат съвместни военни операции с Иран срещу ИД в Ирак, докато подкрепят военния поход на Саудитска Арабия срещу силите на хутите в Йемен, които се опират на Иран. Колкото и объркана политиката на САЩ да е често, слаби, раздробени Ирак и Сирия се вместват идеално в нея, пише Милн.

Ясно е, че "Ислямска държава" и зверствата й няма да бъдат победени от същите сили, които я доведоха в Ирак и Сирия, или чиито открити или прикрити военни действия са я насърчили през годините. Безкрайните западни военни намести в Близкия изток донесоха само разруха и разделение. Народите в региона са тези, които могат да излекуват болестта - не тези, които създадоха вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2015 в 02:05

http://pik.bg/светът-пред-огромна-криза-секретен-доклад-разкрива-сащ-го тви-ядрен-удар-срещу-русия-news344627.html

Ето Ви нещо старо и добро, което Ви касае пряко:

ПРЕДСТОИ ГОЛЯМА И ШИРОКОМАЩАБНА ВОЙНА!!!

ФАЩ следват програма максимум, всичката им политика е толкова скъпа, че ако не могат да извлекат максимална полза от нея, те ще фалират - твърде алчни и целеустремени са, не търпят компромиси!!!

Има един момент, от който от там нататък, Великите сили, възприемат поведение на подготовка за война и примерно за Китай, то
е необратимо, при Русия е по-спорно, те имат ортодоксалното в нея, а то е водещо!!!:)

Ще Ви обясня как действа ФАЩ в дългосрочен план с една държава:
На първо място те изцеждат режима, от който могат да се възползват в дадената държава и по този начин го радикализират, тъй като го подтикват към капсулиране, на демократично ниво, с корупционни практики, но най-вече с големите им проекти, в които се въвлича държавата или само в нейното американско домилитаризиране, като водеща е психозата от евентуално детрониране!!!:)

Планът "РАН" е пресен пример за вмешателство в една преди това противникова държава. Той разгръща основната стратегия, а именно:
Превзема се държавата, като се предизвиква доокопаване във властта и икономиката, именно на тези, които са виновни за катастрофалното състояние на държавата им. На тях се предлага помощ, която да ги увековечи и те на практика стават двойни агенти, без опция за отбой, а само за предателство!!!:) Вероятността да се постигне програма максимум е вероятна, тъй като поради уязвимостта си, тези елити ще се окопаят до степен, в която няма да могат да откажат нищо на новите си партньори, а поради корупционните си и антинационалстически практики, те са като пластелин за интересите на Господарите си - те ще катализират по такъв начин процесите в държавата си, че ще задушат израстването на Гражданското общество, от което всяка съвременна държава, дори след революция се нуждае, за да не се разпадне след нея и да престане да съществува. В такъв последващ, изцеден модел на развитие, поставен под контролиран хаос, вероятността за максимални изгоди се увеличава, тъй като всичко което може да се предизвика струва семки и бонбонки - моделът на асиметричната, ирационална сила, която няма ценности и принадлежност, а е евтина и деградирала след саморазрухата на държавата!!! С няколко думи: прираст на корупцията и разграбване на държавата, създаване на усещане за безнадеждност и безвремие, в което няма бъдеще за умните, можещите и независимите, отваряне на границите и изтичане на ядрото на държавата(Гражданското общество), срив на институционалността и разпалване на сляпата, добре информирана ярост на народното недоволство, на социален, етнически и икономически принцип, Гражданска война и разтваряне на държавата, сриване на държавата, превръщането й в 100% марионетна територия, без шансове за възстановяване, в перспектива от минимум 30 години - африканска одисея!!!:)

Всичките цветни революции, арабски пролети и т.н., бяха движени от корупционни практики, разгърнати от Запада и наложени, на тези, които не могат да откажат, поради естеството на мащаба си и агресивната политика, спрямо тях, отказалите бяха застреляни, като кучета, на тях не им се предложи работен екип, който да оптимизира държавата им(нямаха избор), и да наблегне на духовното, а се предложи широка информационна кампания за простолюдието, което вреше под натиска на стимулираните диктатори от Запада, обръча се разкъса, но една революция за да е успешна, трябва да разруши всичко по пътя си, да унищожи същността на държавата, но тези лумпени нямаха Гражданско общество, което да им върне държавата и да ги самоорганизира и те завряха, и изгоряха, заради външните фактори под Казана, но пък им бяха предоставени или 34 000 лодки за евакуация на бъдещото им гражданско обшество. Никой не печели повече от подобен развой, освен тези които имат силата да подчиняват, по-слаби и по-отслабващи държави, с целия си глобален инструментариум за строителство на нови държави, след тяхното разрушаване - това е като да можеш да направляваш Уолстрийт, с всяка една котировка на него!!!:)

Как успях Аз в България, ами не предложих доктрина за България, натисках по всички слаби звена, но не предлагах дългосрочно решение, а платените тролове на партиите, като хунта, решиха, че това е правилният подход и последователи бол, но какво се случва, като в обозрима перспектива не предлагаш решение, а само разкриваш цялата помия, в която плува народа и в която той започва да се саморазпознава, като свой, като давещ всичките си деца в нея - той възстава, но готова ли е средната класа, за това, не, подпомагано ли е военното контраразузнаване и бившата Държавна силгурност от ФАЩ, за да се доокопават във властта и да задушават средната си класа - ДА!!! Какъв е изходът, при положение, че фертилният фактор сред малцинствата е взривоопасен - ИЗВОДЪТ Е: ВЗРИВООПАСЕН и най-смешното е, че усилията това да се случи идват именно от Елитът на държавата, защото той оставя държавата на самотек, заради едната си изгода и се движи на задна скорост, докато малцинствата раждат на пета - пресен пример: Македония, с помощта на съюзниците на малцинствата, които на външна територия, се опитват да дадат посока на Хаоса, за пример: последните изказвания на Ердоган, който обвинява ФАЩ за предстоящият хаос в Македония, през Албания, да не говорим, че ЕС задължи преди време Македония, че там където има над 20% малцинства, езикът им става национален и общообразователен, а никой не спря Груевски да се движи на задна, до съвсем скоро!!!:) Според Вас, предлага ли се на Македония опция да смени предавката?:) - Все още не, но всички, с течащи лиги и експанзиален апетит, чакат!!!:)

Всичко върви по еднакъв сценарий - Максимална полза, доизцеждане на Статуквото и премахването му с контролиран хаос, с предложение за нова държава, а не за реорганизиране на старата!!!

Украйна беше именно така превзета, само че и Русия, поради недуракоустойчивостта си, успя да налее още масло в огъня с всичките й новосъздадени украински олигарси, които самогенерира и западно-красная приватизация, та там стана, най-голямата манджа с грозде и сега няма никакво решение, но пък най-силният народ(украинският), е решил да направи така, че да събори и Русия и ФАЩ и собствените си олигарси - войната там е неизбежна и Путин май взе да го разбира, но той май си го е знаел и отпреди(берлински комунистически одисеи) - добър стратег, начело на дураци!!!:)

Едно гражданско общество се формира в период от минимум 30 години, а след това то добива силата да впрегне народа си, в своите мечти и идеи и да го подчини на интелекта и патриотизма си, но до тогава масата народ е нехомогенна, разпознаваща държавата, като свой враг, включително и интелигенцията в нея - дали ще им стигне на нашите комунисти да се самореформират или ще разчитат на помощ отвън, това е днешният въпрос, който стои пред Българският политически, икономически и културен елит - но когато си си продал з@дника за сребърници и всеки си е бил своя чуждестранен печат на него, тогава се изисква наистина далновидност и презрение към цялото ти минало - отричане на всичко старо(ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ)!!!

Кой български комунистически вожд, може да се прероди в една Маковей, примерно и да забрави за миналото си, да изживее Катарзис - КОЙ???:) :) :)

НА КОГО ЩЕ ПОВЯРВА ТОМА НЕВЕРНИ ТОЗИ ПЪТ, КАТО ВИЖДА САМО С ЯРОСТ, НА КОГО?!?!?!(Май, май си имаме Американски модел, с берлински привкус, ами сега?!)

Аз виждам чук и наковалня и Вас, Драги Българи, дали от Вас ще излезне нещо, ще видим, а дали ще ставате за нещо, след гимнастиките за луди и това, надявам се да видим - Честито на заслужилите в Геополитическия Пъкъл!!!
Фокусирайте се, като Ви понесат на гребена на Яростта!!!

P.S. Оставям ви на времето, Аз сторих, каквото трябва!!!:)

За протокола:
Борех се за Лустрация и не съм казвал, че искам друго и да, можех да предложа Доктрина на България, но и тя нямаше да е дуракоустойчива, като всичко на този свят - всичко с времето си!!!:)
Пожелавам Ви успех!!!

За незнаещите:
Именно герм@нците предлагаха да няма Лустрация в БГ, навремето!!!:)

05.06 2015 в 19:40

Щатите по традиция оцапват всичко на терен, просто не могат да вдянат как разсъждават различните племена и какво ги вълнува. Да вземат да се специализират - набиват който си го търси, ама след това да оставят администрацията на англичаните. Те поне имат известен опит с най-разнообразни маймуни.

05.06 2015 в 19:05

Не знам някой в историята да се е справял с нещо оср*но без да се нацапа. За мен най-мръсни са тези, които гледат да си пасуват и разчитат, че нещата от само себе си ще се наредят.

Едно е да си философстваш и да даваш акъл когато животът ти не е застрашен, друго е да рискуваш и да се изправиш срешу един враг, за който няма никакви скрупули.

Но от друга страна е хубаво да има критика защото по този начин се удържат нещата да не излезнат хептен извън контрол

05.06 2015 в 18:47

Аз това го говоря от не знам колко време , но в България има много народ които вярват , че запада са един вид спасители ......

05.06 2015 в 18:32

На английските левичари не им увря главата. Забравиха кой ги спаси от германците, кой ги пазеше от съветите и как им изглеждаше държавата, когато съветската разведка вдигаше миньорски бунтове.

Peace in our time, eh?

05.06 2015 в 18:31

The Guardian винаги е бил конспиративен вестник, който чеато е на подбив от страна дори на английските комици, точно както в САЩ са на подбив FOX и CNN. Четох оригиналната статия, която е също толкова неясна, но дори в нея никъде не смеят да кажат, че САШ въоръжава ИД, прости защото не е така. Това, което САЩ направиха като грешка в имперската си борба за демокрация, бе да подкрепят Арабската пролет и бунтовете срещу Асад, защото мислеха, че новите "демократични" лидери там ще им дадат достъп и петрол. Да, ама не. Насраха се, когато се появи Ислямска държава и разказа играта и на бунтовници, и на военни. Остава въпроаът кога ще се разправят с ИД - защото могат да го сторят за дни. Но явно не намират икономическа изгода в нова такава война.

05.06 2015 в 18:23

Нямаше нужда да ни го казва Гардиън. Ние да не сме слепи!? Нужно ли е Гардиън да ни казва, нито в Либия, нито в Ирак, нито в Сирия става въпрос за опозицята, свободата, демокрацията, вярата или сектите. Ние да не сме слепи!?

05.06 2015 в 17:46

Абе друго си е да го чуеш от Гардиън, вестник с легендарна репутация и независимост, която не буди съмнение за рубладжийство.