Европейският парламент гласува санкции за Украйна

OFFNews 06 февруари 2014 в 08:44 2419 4

Европейският парламент ще гласува санкции за Украйна

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за Украйна след дебатите за кризата в страната.
Според предварителния текст на резолюцията, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, ЕП ще призове за увеличаване на дипломатическия натиск над Киев от страна на страните членки на ЕС за намиране на решение на кризата.
В един от параграфите на документа ЕП призовава ЕС да подготви персонални мерки и санкции, сред които такива срещу правото за пътуване, за активите и имотите на украинските чиновници, депутати и техните спонсори, отговорни за смъртта на протестиращи.
Резолюцията включва и призив за активизирането на усилията за спиране на прането на пари и избягването на данъци чрез сметки в европейски банки.
Всяко разпръскване със сила на протестиращи или въвеждане на извънредно положение ще се смята за престъпление и за нарушаване на човешките права, става ясно още от документа.
В резолюцията се изразява и тревога за прекалената употреба на сила от страна на органите на реда, както за насилствените действия на крайните националисти.
Документът призовава и протестиращите да се въздържат от прилагане на сила и да се придържат към законността на делата си. Призивът към опозицията е пък за съхраняване на мирния характер на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!