Кличко: Всички западни политици са шокирани от това, което се случва в Украйна

OFFNews 02 февруари 2014 в 18:27 1880 1

Лидерът на опозиционната украинска партия „Удар” Виталий Кличко разказа на така наречения „Информационен митинг” за посещението си в Мюнхен, предаде Обозреватель.

„На конференцията въпросът за Украйна беше един от главните. Срещнах се с много европейски и американски политици, с генералния секретар на ООН... Всички са шокирани от това, което се случва в Украйна. Там бе обсъждан въпросът за изход на нашата страна от кризата. Ефективен път за това може да бъде връщането на конституцията от 2004 година и преразпределението на властовите пълномощия в държавата”, заяви Кличко.

Той добави, че лидерът на „Автомайдан”, Дмитрий Булатов ще отиде на лечение в Германия.

Заради мразовитото време в Киев опозицията реши да не провежда традиционния протест, а само митинг, на който да информира хората за участието в Международната конференция по сигурността в Мюнхен. В митинга участват около 10 000 души. Според кореспондента на Франс прес участниците са над 50 000. 

Кличко призова всички демонстранти, арестувани през последните два месеца на протести да бъдат освободени незабавно и безусловно. Кличко направи изявлението си по повод влязлата от днес в сила амнистия за участниците в масовите безредици. Според закона обаче демонстрантите ще бъдат освободени, ако в рамките на 15 дни опозицията изпълни три условия - да освободи всички завзети по време на протестите сгради на органите на държавната власт, да премахне блокадата на улица "Грушевски" в Киев и на площади и кръстовища навсякъде в страната.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че съюзът е дълбоко обезпокоен от сиутацията в Украйна и ще посети Киев следващата седмица, за да се срещне отново с представители на опизицията и управляващите.

Аштън подчерта, че единственият изход от кризата е конструктивният диалог. "Много е важно най-напред да спре насилието в Украйна и да се започне конструктивен диалог, да се разгледат проблемите с конституционната реформа, ролята на парламента и да се върви напред, така че хората да са уверени в прозрачността и искреността на процеса", каза тя.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови