Европарламентът препоръча запазването на санкциите срещу Русия

OFFNews 12 юни 2015 в 08:42 2316 8

Европейският парламент прие резолюция, с която призова правителствата на страните членки да запазят в санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна. Документът няма задължителен характер, съобщава БНТ.

Той беше приет с 356 гласа “за”. 183-ма евродепутати гласуваха “против”. Резолюцията от осем страници няма задължителен характер. Нейната цел е ясно да отрази позицията на Страсбург. Парламентаристите стигнаха до консенсус, че отношенията с Москва в дългосрочен план трябва да бъдат изградени върху сътрудничество, а не на конфронтация.

Русия обаче получи критика и от другаде. Американският постоянен представител в ООН, Саманта Пауър, която е на посещение в Киев нарече версията на Кремъл за украинския конфликт “безсрамни лъжи”. Киев и Западът обвиняват Кремъл, че въоръжава сепаратистите и разполага редовни войски. Според украинското министерство на отбраната Русия е разположила над 10 хиляди руски военни в Донбас. От Москва отричат обвиненията.

Няма гражданска война или въоръжен конфликт, а окупирана територия – това заяви на свой ред украинският президент Петро Порошенко по време на посещение в Мариупол. Държавният глава инспектира армията си и назначи нов губернатор на Донецка област – Павел Жебривски, на когото възложи да подобри живота на цивилните въпреки конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови