Кери: Не искаме санкции срещу Русия, те са за установяване на мир в Украйна

OFFNews 13 май 2015 в 16:35 4051 7

Снимка ТАСС

САЩ не се стреми да запази санкциите срещу Русия, но те са необходими, за да се опитаме да установим мир в Украйна.

Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Говорейки за преговорите с Путин преди посещението си в Русия, Кери подчерта, че санкциите ще бъдат отменени при пълната реализация на минските договорености.

Темата за санкциите срещу Русия е била повдигната от Кери, увери говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Според нас минските договорености са най-добрият път и основният път за установяване на мир в Украйна. Те трябва най-скоро да бъдат напълно изпълнени, подчерта Кери.

По думите му Русия и САЩ по много въпроси са съгласни, макар че продължават да имат разногласия относно различни детайли.

За посещението си в Русия Кери заяви, че това е „важна визита във важен момент“.

Ние не очаквахме непременно да има някакъв пробив или че ще бъде взето някакво окончателно решение за разрешаването на някакъв конкретен проблем. Но имахме обстоен диалог с руската страна и точно такъв диалог е изключително важен, за да постигнем прогрес за решаването на много сложни проблеми, с които се сблъскваме, каза държавният секретар на САЩ.

След посещението си в Русия за среща с руския президент американският държавен секретар се включи в заседание на външните министри на страните членки на НАТО в Анталия.

След срещата в Сочи аз информирах партньорите ни в рамките на НАТО и стигнахме до разбирането, че е настъпил критичният момент за действие: Русия и сепаратистите трябва да се придържат към минските договорености и е много важно да се осигури достъп на ОССЕ в зоната на конфликта, за да се прекрати насилието, особено в Широкино, каза Кери при откриването на заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови