Естония няма да дава шенгенски визи за руснаци

Ангел Марковски 11 август 2022 в 15:53 1692 3

Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу

Снимка GERMAN FEDERAL FOREIGN OFFICE

Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу

Естония няма да издава шенгенски визи на руски граждани. Забраната влиза в сила след седмица и засега няма да важи за визи, издадени за други държави, каза министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу. Следващата седмица естонските власти възнамеряват да обсъдят възможността да забранят на руснаците да влизат в страната с всякакви шенгенски визи.

„Забраната няма да засегне служителите на дипломатическите мисии в Естония и членовете на техните семейства, лицата, извършващи международни превози на товари и пътници, лицата, които имат право на свободно движение съгласно правото на ЕС, лицата, чието влизане в Естония е необходимо по хуманитарни причини, както и близки роднини на лица с естонско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в Естония“, обясни още Рейнсалу.

Правилата в Шенгенското пространство изискват държавите да гарантират свободно предвижване за всички хора, които имат издадена виза от една от участващие в споразумението държави.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин също каза по обществената телевизия YLE, че „не е правилно докато Русия води агресивна и брутална война в Европа, руснаците да могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да бъдат туристи.” Във Финландия обаче общественото мнение е против налагането на крайни санкции срещу руските туристи.

В същото време германският канцлер Шолц обясни, че "трудно" си представя всеобща забрана за издаването на шенгенски визи за руснаци, тъй като вина за случващото се в Украйна не носят руснаците, а ръководството на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

3

Нищо, тогава русия ще дойде при тях :).

210

2

Merc

11.08 2022 в 19:40

https://twitter.com/mhmck/status/1557470967336964096

15914

1

поп Дръвчо

11.08 2022 в 17:22

Ето една полза, че не сме в Шенген - всички щяха да се наредят във вражеското българско посолство.