ЕС гласува 7 млрд. за Гърция и с наше участие

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 07:53 6398 10

Снимка БГНЕС - архив

Европейският съвет одобрява официално спешен заем от 7 милиарда евро за Гърция днес. Той ще бъде гарантиран от бюджета на 28-те държави-членки и на практика означава участие и на България. Брюксел обаче обеща компенсации на деветте страни извън еврозоната.

Представителите на 28-те страни-членки в Съвета по икономически и финансови въпроси постигнаха снощи принципно съгласие да се използва специален европейски фонд за набирането на 7 милиарда евро. Без тях в понеделник Гърция ще обяви фалит спрямо Европейската централна банка, което изправя пред риск от провал цялостният план за спасение на страната, съобщи БНР. 

Мостовият заем се явява буфер за Гърция, която трябва да възстанови парите след старта на редовната й спасителна програма. 

България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност - той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва. Ако Атина обаче не успее да върне заема, загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 10:29

Хубаво имаме про-европейски ориентирани политици, само да не бяха дупедавци и да имаха собствено мнение...

17.07 2015 в 10:24

Жалък народ.с трите лева ДЕТО мутрата БОЙКО нареди на глутницата си да увеличат пенсиите на дрипавия българин,сега ще плащат дълговете на богатия грък ..

17.07 2015 в 10:09

Дай на човек пищов и ще ограби банка , дай му банка и ще ограби света.
Кредиторите давали на крадливите византийски мангали с ясната идея че парите от тях обратно няма да си вземат. Сега като дойде време за плащане пак от общата каца солидарно ще се бърка , че горките гърци не могат да си покрият дълга. И ето как едни банкери успяха да прецакат всички данъкоплатци в ЕС да им плащат за тоя дето духа. Естествено е ,че гърчолята няма да се стегнат щом има кой да им чисти мизериите и естествено всички ще платим .КТБ ама във международен европейски вариант.

17.07 2015 в 10:01

и днес и утре. така всеки ден.

17.07 2015 в 09:47

Ако ни вкарат в такава игра - протести и излизане от ЕС. Не сме там само, за да даваме... Особено на тези, които имат!

17.07 2015 в 09:27

Трябва да поискаме някакви компенсации - я облекчение за Шенген, я някакви отстъпки по отношение на ембаргото срещу Русия, ама надали...

17.07 2015 в 09:20

"но няма да починем в глад и мизерия заради комшиите "

Няма, вместо това ще починем от глад и мизерия заради солидарност със заемите, уредени навремето от драги и после от шойбле.

Няма никаква причина България да се бърка за гърците. Не участваме в еврозоната, нямаме експозиция към лош гръцки дълг, заради нашите правила, техните издупени банки имат някакви активи за продаване в България, EFSM не е за покриване на провала на тройката, а напоследък се чува, че 200 милиарда евро от 300 милиарда дълг всъщност кротуват в швейцарски банки.

Само че от сегашната коалиция да чакаш да се опъне на ЕС е като да чакаш от предишната - кауза пердута.

Ще си платим и то два пъти -- един път сега както съм обяснил по-долу заради новия заем и после като се издъни Гърция пак още веднъж.

17.07 2015 в 08:26

Пишете какъв ни е дела в тоя заем барем.

Дочух че е 10-Тина милиона верска. Не е малко, но няма да починем в глад и мизерия заради комшиите

17.07 2015 в 08:26

"България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност - той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва."

Така е на пръв поглед. В действителност, заемът (рисковете от него) ще се отрази на веднага на лихвите, които всички участници във EFSM плащат по техните си заеми.

Понеже обаче движението на лихвите се определя от много фактори, които няма как да се отчетат поединично и не са в една посока, тази корекция просто няма да се забележи.

17.07 2015 в 08:24

Супер, ще плащаме, за да им ринем лайната :)