ЕС гласува 7 млрд. за Гърция и с наше участие

OFFNews 17 юли 2015 в 07:53 6917 10

Снимка БГНЕС - архив

Европейският съвет одобрява официално спешен заем от 7 милиарда евро за Гърция днес. Той ще бъде гарантиран от бюджета на 28-те държави-членки и на практика означава участие и на България. Брюксел обаче обеща компенсации на деветте страни извън еврозоната.

Представителите на 28-те страни-членки в Съвета по икономически и финансови въпроси постигнаха снощи принципно съгласие да се използва специален европейски фонд за набирането на 7 милиарда евро. Без тях в понеделник Гърция ще обяви фалит спрямо Европейската централна банка, което изправя пред риск от провал цялостният план за спасение на страната, съобщи БНР. 

Мостовият заем се явява буфер за Гърция, която трябва да възстанови парите след старта на редовната й спасителна програма. 

България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност - той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва. Ако Атина обаче не успее да върне заема, загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!