"Реформаторите са против България да дава пари на Гърция"

ОFFNews 16 юли 2015 в 20:35 3690 2

Снимка БГНЕС

Мартин Димитров.

Мартин Димитров заяви в ефира на БНТ, че РБ е против България да даде пари на Гърция, както стана ясно вчера, че ще бъде поискано от ЕС.

Според него солидарността обикновено е от страна на по-богатия към по-бедния, като се изключат природни или други катастрофи, в каквато Гърция не е. Той смята, че СИРИЗА е лява популистка партия, която колкото и пари да има, все ще са ѝ малко.

Тя няма да изпълни реформите, които обеща на ЕС, а вътре в самата страна има консенсус да не се правят големи реформи, защото 80% от гражданите са против, обаче 80% също така искат да останат в еврозоната.

Димитров припомня, че дори да няма фалити на банки в южната ни съседка, доверието в тях трудно ще се възвърне, както е станало в Кипър, където са били нужни 2 години за това.

Според Георги Кадиев Атина няма никакъв шанс да си плати дълговете към кредиторите, освен ако не ѝ бъде опростен 30% от дълга - 50 и няколко милиарда евро, - тъй като лихвените плащания по него в момента са огромни. Той смята, че дори да отворят банките в страната, от тях ще може да се теглят ограничени суми пари, защото не се знае дали гърците няма да изтеглят още повече от досегашните си 150 милиарда евро, които напуснаха банките им.

И двамата се съгласиха, че заплатата на Иван Искров от 45 хил. лв. на месец без бонусите е твърде голяма за стандартите не само на страната ни, но и на Европа и САЩ. Депутатът от БСП даде данните, че шефът на федералния резерв на САЩ взема 210 000 долара на година, а този на Европейския валутен фонд - 379 688 евро. 

Той беше категоричен, че разпадът на КТБ се дължи на лош банков надзор и политически мотивирани действия.

Мартин Димитров призова новоизбраният шеф на БНБ да смени решението си за запазване на предишните подуправители на банката в екипа си, като обясни, че всеки прави грешки, но тази е доста сериозна и те трябва да бъдат махнати - особено Димитър Костов. Аргументът му е, че Костов е бил министър в кабинета на Жан Виденов, в чиито мандат фалират много банки.

Кадиев припомни, че още преди 6 месеца социалистите са заявили, че искат смяна на целия управленски екип в БНБ.

“Изведнъж се оказва, че има провалена банка, няма виновни. Решенията в банката се взимат на Управителен съвет и в този смисъл има солидарна отговорност – поне морална, ако не законова – за всички членове на УС”, поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови