Европа дава 7 млрд. евро на Гърция

Германия: Едва ли Гърция би могла да получи третия спасителен план

OFFNews 16 юли 2015 в 13:56 5890 7

Финансовите министри на страните в еврозоната одобриха отпускането на мостов заем за Гърция в размер на 7 милиарда евро.

Целта е запазване на платежоспособността на южната ни съседка до получаването на финансирането по третия спасителен план. Той предвижда отпускането на 86 милиарда евро от кредиторите срещу извършването на тежки реформи.

Очаква се в петък Европейската централна банка да одобри отпускането на заема. Същия ден той ще бъде гласуван и от Европейския съвет.

Следващото сериозно плащане по дълга на Гърция е на 20 юли, когато страната трябва да плати 3.5 милиарда на Европейската централна банка.

По-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази съмнение, че Гърция някога би могла да получи въпросния трети спасителен план. Изявлението на Шойбле, цитирано от Reuters, дойде ден, след като гръцкият парламент одобри пакета от реформи на фона на мащабен протест в столицата Атина.

Той заяви, че ще повдигне въпроса пред Бундестага в началото на дебатите преди гласуването на спасителния план и допълни, че одобрението на реформите от гръцкия парламент е важна стъпка, но би било трудно за Гърция постигне устойчивост, освен ако не отмени части от пакета с мерки, което обаче би било незаконно.

По време на преговорите ще видим дали има някакъв начин да се стигне до нова програма, имайки предвид, че финансовите нужди на Гърция са пораснали неимоверно, каза Шойбле пред ранио Deutschlandfunk.

Международният валутен фонд поиска опрощаване на част от гръцкия дълг, но Германия, която е основният кредитор на Гърция, е категорично против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови