Европа дава 7 млрд. евро на Гърция

Германия: Едва ли Гърция би могла да получи третия спасителен план

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2015 в 13:56 5488 7

Финансовите министри на страните в еврозоната одобриха отпускането на мостов заем за Гърция в размер на 7 милиарда евро.

Целта е запазване на платежоспособността на южната ни съседка до получаването на финансирането по третия спасителен план. Той предвижда отпускането на 86 милиарда евро от кредиторите срещу извършването на тежки реформи.

Очаква се в петък Европейската централна банка да одобри отпускането на заема. Същия ден той ще бъде гласуван и от Европейския съвет.

Следващото сериозно плащане по дълга на Гърция е на 20 юли, когато страната трябва да плати 3.5 милиарда на Европейската централна банка.

По-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази съмнение, че Гърция някога би могла да получи въпросния трети спасителен план. Изявлението на Шойбле, цитирано от Reuters, дойде ден, след като гръцкият парламент одобри пакета от реформи на фона на мащабен протест в столицата Атина.

Той заяви, че ще повдигне въпроса пред Бундестага в началото на дебатите преди гласуването на спасителния план и допълни, че одобрението на реформите от гръцкия парламент е важна стъпка, но би било трудно за Гърция постигне устойчивост, освен ако не отмени части от пакета с мерки, което обаче би било незаконно.

По време на преговорите ще видим дали има някакъв начин да се стигне до нова програма, имайки предвид, че финансовите нужди на Гърция са пораснали неимоверно, каза Шойбле пред ранио Deutschlandfunk.

Международният валутен фонд поиска опрощаване на част от гръцкия дълг, но Германия, която е основният кредитор на Гърция, е категорично против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2015 в 20:05

Смешна история.

Фюрера поне опита да се противопостави някак си на РОССИЯ, макар за съжаление безуспешно, обаче сегашните фрицове ще набутат зорлем целия Балкански по-ов в лапите на Кремъл.

ФАЩ така направо подариха Крим на Путин, а сега еврогейташките бюрократи са на път да му подарят и Гърция. Омерзен съм.

16.07 2015 в 16:42

Международният валутен фонд поиска опрощаване на част от гръцкия дълг


ДА видим този фонд какви ще ги дъвче на 24.07 когато украйна изпадне в технически фалит. И то с десетки пъти по-малка от Гърция сума - около 160млн долара!

16.07 2015 в 16:09

"Той предвижда отпускането на 86 милиарда евро от кредиторите срещу извършването на тежки реформи." Кой каза, че "безплатен обяд няма"...? Дайте им 86 млрд. а па те чеСна дума ще ги върнат след "тежСки реформи", естествено и стария дълг, колко беше...?... към 300 и кусур милярда. НЯКОГА. Калооооолев , къде сиии...?БоорииисоФ къде сииии..

16.07 2015 в 16:05

Арго,

И с какво Русия ще купи Гърция? Русия не може да се натовари с подобно нещо, защото дори само кризата в Украйна я вкара в рецесия. На Путин с удоволствие би използвал гърците за да дестабилизира ЕС и да прокарва руските интереси. Но да им плаща сметката просто няма необходимия ресурс. Ако го имаше, досега щеше да се е възползвал. А се видя, че в решителните за гърците моменти той им казваше да се разберат с ЕС, и че това си бил техен (на ЕС и на Гърция) проблем.

16.07 2015 в 15:02

Гърция не трябва да излиза от ЕС и ЕЗ.

Стане ли това, руснаците ще изкупят цяла гърция...не русия, а руснаците. Което е едно и също де :)

Защо мислите, че червените задници тук във форума врякат гърция да излезе от Европа?

Пък после не били платени тролове, да бе...

16.07 2015 в 14:44

И ако сега излязат от ЕЗ мислиш ли, че някога ще успеят да покрият маастрихските критерии?

16.07 2015 в 14:07

Всички освен Гърция разбраха, че трябва да излязат от Еврото поне времнно и ако искат да си направят инфлация, ако искат да отпишат част от дълга. Когато се стабилизират и тоговарят на Маастрихстките критерии да се връщат.

Другия вариант също ни е ясен - федерализация на еврозоната, така дълга на Гърция просто ще изчезне.