ЕП призова Наказателния съд в Хага да издаде заповед за арест на Лукашенко

OFFNews 19 юли 2023 в 09:49 1495 1

Снимка

Александър Лукашенко

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща Международния наказателен съд в Хага (МНС) да издаде заповед за арест на самопровъзгласилия се президент на Беларус Александър Лукашенко, става ясно от текста на документи, публикуван на страницата на парламента. В искането се посочва, че Беларус де факто е партньор на Русия във войната в Украйна, а самият Лукашенко е отговорен за военни престъпления, в това число и за депортирането на украински деца.

Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) одобри във вторник доклад за ситуацията в Беларус, призовавайки страните и институциите на ЕС да поискат заповед на МНС за ареста на Международния наказателен съд срещу Александър Лукашенко за участието му в евакуацията на деца от района на бойните действия в Украйна. Комитетът се позовава на обвинения, отправени по-рано срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова.

"Беларус е отговорна за причинените щети и престъпленията, извършени в Украйна, изтъкват евродепутатите, включително чрез ролята на режима за незаконното прехвърляне на деца от зоната на бойните действия – ТАСС. Ето защо докладът призовава институциите на ЕС и държавите-членки да да предприемат всички необходими стъпки на международно ниво, за да даде възможност за наказателно преследване на тези беларуски политически и военни лидери, отговорни за престъпления срещу човечеството и геноцид", се казва в документа, приет от европейските парламентаристи снощи.

Част от доклада е озаглавена "Страхове от подчиняването на Беларус на Русия" и третира въпроса за суверенитета на Минск. В доклада се казва, че "членовете на ЕП отбелязват с голяма загриженост необузданото политическо, икономическо, военно и културно подчинение на Беларус на Москва, превръщайки страната в де факто сателитна държава, която разполага и с тактически ядрени оръжия под руско командване".

Във връзка с това Европейският парламент призовава държавите и институциите на ЕС "да не признават никакви споразумения, сключени от режима на Лукашенко и Русия, които отстъпват суверенитета на страната против волята на беларуския народ".

Във вторник посланиците на страните членки в Европейския съюз приеха пакет от секторни и индивидуални санкции срещу Беларус, съобщи от своя страна ПАП, позовавайки се на източник от ЕС. Тези съобщения бяха потвърдени от постоянния представител на Полша в ЕС Анджей Садош. "В решението липсва дерогация за торовете, което означава, че те все още са обект на санкции на ЕС. Въведохме секторни санкции, наред с други, за военни продукти, оръжия, боеприпаси , артикули с двойна употреба, технологии и аерокосмически продукти. Санкциите обхванаха и всички, замесени в осъждането на  Анджей Почобут", обясни Садош, цитиран от ПАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

19.07 2023 в 11:46

Крайно време бе дъртият дингил да си получи заслуженото!

тДа го подведат под отговорност за незаконен трафик на деца, въпреки че той извърши доста по-гадни престъпления, например разполагането в Беларус на тактически ядрени оръжия под руско командване...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика